En çok kaçak kullanan 10 il

En çok kaçak kullanan 10 il

Ahlaklı vatandaşlar, elektriği kaçak kullananların yerine tam 7 milyar lira ekstra ödeme yapmak zorunda kaldı. Kaçak elektrik tüketimi yıllık 20 milyar kilovat saati buluyor. Dün Başbakan'ın hizmete soktuğu Deriner Barajı'nın yıllık elektrik üretimi 2 milyar kilovat saat olacak. Yani hırsızlar için 9 Deriner Barajı daha gerekiyor.

HANE BAŞINA 437 LİRA

TEDAŞ'ın 2011 yılı faaliyet raporu Türkiye'nin kaçak elektrik sorununun hangi boyutlara ulaştığını gözler önüne serdi. TEDAŞ verilerine göre geçen yıl 2011 sonunda 230 milyar kilovat saat olan toplam elektrik tüketiminin 21 milyar kilovat saati kayıp-kaçak elektriğe gitti. Bu kaybın fatura ödeyen ahlaklı elektrik abonelerine toplam maliyeti ise 7 milyar liraya ulaştı. Türkiye'de ortalama 16 milyon hane olduğu düşünülürse hane başına ekstra ödeme 437 lirayı buluyor.

KAÇAK REKORTMENİ URFA

En çok kaçak kullanan 10 il

Enerji Gazetecileri Derneği (EGAD) tarafından açıklanan TEDAŞ raporuna göre 7 milyar liralık kaybın 4.5 milyar lirası kaçak elektrikten kaynaklandı. Türkiye'de en fazla kaçak elektrik tüketilen şehir 3.8 milyar kilovat ile Şanlıurfa oldu. 2010 yılında kaçak oranı yüzde 55 olan Şanlıurfa'da bu yıl rakamlar yüzde 12 oranında arttı ve yüzde 67.5'sı kayıp-kaçağa gitti. Bu verilere göre geçen yıl Şanlıurfa'da 1.1 milyar liralık kaçak elektrik kullanıldı. Kaçak elektrik kullanımında ikinciliği 3.3 milyar kilovat kaçak kullanım ile Diyarbakır alırken, üçüncü sırada 3 milyar kilovat ile Mardin öne çıktı. Şırnak 1 milyar kilovat saat ile dördüncü olurken, bu ili Batman izledi.

BATIDA TEKNİK KAYIP

Tüketicilere ödetilen 7 milyar liranın 2.5 milyar lirası ise teknik kayıplardan kaynaklandı. Özellikle Batı'daki şehirlerden İstanbul, İzmir ve Antalya'da teknik kayıplar zirve yaptı. TEDAŞ raporuna gören İstanbul'un Avrupa yakası 2.4 milyar kilovat ile kaybın en fazla olduğu bölge olarak öne çıktı. Bu bölgeyi 2.1 milyar kilovat ile İstanbul Anadolu Yakası izledi. İzmir 907 milyon kilovat saat ile 7. sırada yer alırken, Antalya 512 milyon ile listenin 10. sırasında yer buldu. Teknik kayıp iletim hatlarının eskiliğinden kaynaklanıyor.

FATURAYA YÜZDE 10 YANSIYOR

Vatan'ın haberine göre; kayıp kaçağı yüksek olan illerin elektrik dağıtım şirketleri batma noktasına gelince, 2005'ten bu yana kaçak elektrik faturası Türkiye genelindeki müşterilere paylaştırılıyor. EPDK'nın düzenlemesi ile elektrik faturalarında "kayıp-kaçak bedeli" olarak gösterilen ancak tepkilerden sonra toplam bedele yedirilen kalem, abonelerin ödediği faturaları yüzde 7-10 aralığında kabartıyor.

TEDAŞ, elektriği kaçak kullananlarla mücadelede ise çok başarılı değil. 2011 yılı denetimlerinde 3,7 milyon abone taranırken, 100 bin abonenin kaçak elektrik kullandığı tespit edişmiş ve bu abonelere 229,6 milyon liralık ceza yazılmıştı.

DÜNYANIN ALTINCI EN BÜYÜĞÜ

- Dün toplu açılış töreniyle hizmete açılan Çoruh Nehri üzerine inşa edilen Artvin Deriner Barajı, 250 metre gövde yüksekliği ile kemer baraj sınıfında Türkiye'nin birinci, dünyanın da altıncı en yüksek barajı oldu.

- 2.5 milyar liraya mal olan baraj, yıllık 2 milyar 118 milyon kilowatt saat elektrik üretecek.

- Deriner, yaklaşık 685 bin kişinin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak.

- Baraj, Türkiye'de üretilen hidroelektriğin yüzde 6'sını karşılayacak.

- Deriner Barajı'nı, 530 milyon liraya mal olan Yozgat Çekerek Barajı izliyor. Trabzon Atasu, Bolu Köprübaşı, Bayburt Demirözü barajlarının da aralarında bulunduğu toplam 16 baraj açıldı.

- Su Kullanım Hakkı Sözleşmesi çerçevesinde Doğan, Doğuş ve Unit gruplarının ortaklığında inşa ettirilen, 1.3 milyar liraya mal olacak Sinop Boyabat Barajı ve 26 adet özel sektör HES yatırımı da açıldı.