Er Sevag davasında karar çıktı

Er Sevag davasında karar çıktı

Batman'ın Kozluk İlçesi'nde 24 Nisan 2011'de jandarma karakolunda askerlik yaptığı sırada bir erin silahından çıkan kurşunla hayatını kaybeden Sevag Balıkçı davasında bugün karar çıktı. Mahkeme sanık asker Kıvanç Ağaoğlu'nu 4.5 yıl hapse mahkum etti.

KASTEN DEĞİL KAZAYLA ÖLDÜ

Diyarbakır 2. Hava Taktik Komutanlığı'ndaki Askeri Mahkeme'de görülen davanın 12. duruşmasında mahkeme heyeti Ağaoğlu'nun Balıkçı'yı kasten öldürmediğine, ölümün kazayla gerçekleştiğine hükmetti. 1 Mart'ta görülen son duruşmada savcı, Ağaoğlu'nun Balıkçı'yı kasten öldürdüğüne ilişkin emareye rastlanmadığını belirtmişti.

Batman'ın Kozluk İlçesi Gümüşgörü Jandarma Karakolu'nda askerliğini yaparken 24 Nisan 2011 günü sanık er Kıvanç Ağaoğlu'nun silahından çıkan kurşunla yaşamını yitiren Ermeni jandarma er Sevag Orhan Balıkçı davası 'Bilinçli taksirle adam öldürme' suçlamasıyla 3 yıldan 9 yıla kadar hapis istemiyle Diyarbakır Askeri Mahkemesi'nde görülmekteydi. Ermeni asker Sevag Balıkçı'yla ilgili davada mahkeme 'kazayla öldürme' kararı verdi. Ağaoğlu, 4 yıl 5 ay ceza aldı.

"BU KADAR TESADÜF OLMAZ"

Diyarbakır 2. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda görülen dava öncesi nizamiye önünde basın açıklama yapan Nor Zartonk İnisiyatifi, Diyarbakır Barosu, Barış Anneleri İnsiyatifi ve kitle örgütleri, davanın takipçisi olacaklarını açıkladı. Nor Zartonk İnisiyatifi adına açıklama yapan Umut Utku Aktaş, kışlada kaza veya şaka ile öldüğü ya da intihar ettiği söylenen askerlerin büyük çoğunluğunun Kürt, Alevi ve Ermeni olmasının tesadüf olmadığını öne sürerek, "Bir Ermeni'nin 24 Nisan günü öldürülmesi tesadüf. Peki bir askerin 24 Nisan'da bir Ermeni ile şakalaşması, silahı ona doğrultması, kaza ile ateş alması da mı tesadüf? Bu kadar tesadüfü adil bir mahkemenin araştırması gerekirdi, araştırmadılar. Savcılar, Savag'ın avukatlarının tüm taleplerini reddettiler. Sevag davasında askeri mahkemenin 'Evet askerde bir Ermeni genç, Ermeni olduğu için kasten öldürülmüştür' hükmünü vermeyeceği çok açıktır. Kışla cinayetlerinin son bulması adaletin tesisi ile yani askeri mahkemelerin kaldırılıp yargılamaların bağımsız sivil mahkemelerce yapılmasıyla mümkündür. Türkiye ve dünya kamuoyunu, hukukçuları, insan hakları savunucularını Sevag'ın öldürülmesinin ardındaki gerçekleri açığa çıkartılması için dayanışmaya çağırıyoruz" şeklinde bir açıklama yapmıştı.