Erdoğan: İdlib yavaş yavaş yok ediliyor
AA & Ensonhaber

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çekya Başbakanı Andrej Babis'i resmi törenle karşıladı.

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çekya Başbakanı Babis, ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

"İlişkilerimizi tüm boyutlarıyla ele aldık, ikili ticaret hedefimizi 5 milyar dolar olarak belirledik.

Çekya, Türk öğrenciler için en çok tercih edilen ülkelerden birisidir.
Çekya'nın, 15 Temmuz hain darbe girişimi karşısında verdiği desteğe teşekkür ediyorum.

Savunma sanayi alanında iş birliğimizi ileriye götürme konusunda görüşmelerimiz oldu.

Erdoğan: İdlib yavaş yavaş yok ediliyor

Sayın Başbakan'la terörle mücadele, göç krizi ve Orta Doğu'da yaşanan gelişmelerle ilgili fikir alışverişinde bulunduk. Çekya'nın AB üyelik sürecine verdiği destekten de duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. Bu destek ve dayanışmanın önümüzdeki dönemde güçlenerek devam etmesini diliyorum.

GÜVENLİ BÖLGE

Biz bu 4 milyon insana elimizden gelen desteği veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Güvenli Bölge teklifimiz var. Bu Güvenli Bölge Obama döneminde de vardı, Trump'a da teklif ettim. Avrupa ülkeleriyle, Suudi Arabistan ile görüştüm. Hepsi de çok güzel bir öneri dediler. Peki yapılacak olan ne? Biz bu güvenli bölgedeki şu an itibarıyla bizim sınırlardan 30 kilometre derinlikte ve bütün sınırlarımız boyunca devam eden alan.

Erdoğan: İdlib yavaş yavaş yok ediliyor

Buralarda bizler konut yapacağız ve bu konutların bahçesi olacak. Burada da mülteciler ekip biçecek. Kendi kendilerine yetme imkanını bulacak. Ama uygulamaya gelince, destek vermediler. Şu anda güvenli bölgenin adı kaldı, atmamız gereken adımları atıyoruz. Bir taraftan tacizler, tehditler, malum güneyden zaman zaman yapılıyor.

İDLİB YAVAŞ YAVAŞ YOK OLUYOR

Artık İdlib yavaş yavaş yok oluyor. Halep nasıl yok olduysa, yerle yeksan olduysa aynı şekilde İdlib de böyle bir durumun içerisinde. Bunların karşısında sessiz kalmak mümkün değil. Rusya ile görüşmelerimizi yaptık. Aynı şekilde Rusya-İran-Türkiye görüşmemiz var. Bunların neticesini inşallah göreceğiz. Hedefimiz Cenevre'den önce bazı adımları atalım istiyoruz.

Mültecilere kapımızı kapamak suretiyle kovmak durumunda değiliz ama buralarda (Suriye) özellikle bir güvenli bölge ihdasına yadımcı olabilirsek, bunu başarabilirsek ne mutlu bize."

Erdoğan: İdlib yavaş yavaş yok ediliyor VİDEO


Çekya Başbakanı Babis'in açıklamalarından öne çıkanlar:

Türkiye ile ticaret hacmimizi daha da artırabiliriz. Enerji ve savunma alanında büyük iş birliği potansiyeli var.

TÜRK FİRMALARINI GÖRMEK İSTERİZ

Türkiye Cumhuriyeti, dünyanın en büyük müteahhit firmaları olan inşaat firmaları olan ülkelerden biri. Bizim ülkemizde inşaat imkanları var, Türk firmalarını görmek isteriz. Kamyonların transit kotaları gibi engellerden de bahsettik.

GÖÇMEN KONUSUNA EĞİLDİK

Göçmen konusuna eğildik. Sayın Cumhurbaşkanı'nın görüşleri beni çok etkiledi. Suriye konusunda özellikle. Ülkenizde 4 milyon göçmen var. Avrupa'nın da sorunları var. Burada sayın Cumhurbaşkanı'nın görüşlerini gerçekten takdir ettim.

SURİYE'DEKİ GELİŞMELER

Biz büyük bir ülke değiliz ancak çok fikre sahibiz. Bugün Sayın Cumhurbaşkanı ile bunu müzakere ettik. Çekoslovakya'nın 100. yılını kutluyorduk. Sayın Merkel ve Macron geldiler. Buradan sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Putin'le buluştular. Ancak maalesef belli başlı bir çözüm masada yok.

Ben Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çözüm önerisini çok iyi biliyorum. 'Türkiye'ye para gönderilsin' değil 'Bir bölge oluşturulsun' diyor kendileri. ABD, Rusya ve elbette Türkiye'nin el atması gereken konu. Sayın Cumhurbaşkanı'nın önerileri takdir görüyor ancak sonu getirilemedi."