Erdoğan Papa'ya Fatih'in ahidnamesini gösterdi

Katolik aleminin ruhani lideri Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'un Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaretten ilginç detaylar da objektiflere yansıdı. Yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın ilk yabancı konuğu olan Papa'ya, Cumhurbaşkanı Erdoğan Fatih Sultan Mehmet'in ahidnamesini gösterdi.

Erdoğan Papa'ya Fatih'in ahidnamesini gösterdi

BOSNA'YI FETHİNDEN SONRA YAZDI

Fatih Sultan Mehmed bu ahiddanameyi, Bosna-Hersek'i fethinden sonra, 28 Mayıs 1463 tarihinde Milodraz'da yazmıştı. Aslı Bosna-Hersek'in Fojnica şehrindeki Fransisken Katolik Kilisesi'nde bulunan fermanda, şunlar yazıyor;

"KUŞANDIĞIM KILIÇ ADINA YEMİN EDERİM Kİ..."

"Ben ki Sultan Mehmet Han'ım; sıradan ve seçkin bütün insanlar tarafından bilinsin ki, bu padişah buyruğunu ellerinde bulunduran Bosnalı [Fransisken] ruhbanlara büyük bir lütufta bulunarak şunları buyurdum:

Adı geçenlere ve kiliselerine hiç kimse engel olmayacak ve sıkıntı vermeyecektir ve onlar sakınmaksızın ülkemde yaşayacaklardır. Ve kaçıp gidenler bile güven içinde olacaklardır.

Gelip ülkemizde korkusuzca oturacaklar ve kiliselerine yerleşeceklerdir. Ne ben, ne vezirlerim, ne kullarım, ne uyruklarım, ne de ülkemin bütün halkından hiç kimse adı geçenlere —kendilerine ve canlarına ve mallarına ve kiliselerine ve dışarıdan ülkemize gelenlerine— dokunmayacak, saldırıp incitmeyecektir. Yeri, göğü yaratan Rızıklandırıcı adına ve Kur'an adına ve ulu Peygamberimiz adına ve yüz yirmi dört bin peygamber adına ve kuşandığım kılıç adına yemin ederim ki, bu kişiler emrime itaat ettikleri sürece, bu yazılanlara hiç kimse uymazlık etmeyecektir.

Böyle biline."

Papa Franciscus Türkiye'de -GALERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Papa Francesco başbaşa görüştü İZLE

Erdoğan Papa'ya Fatih'in ahidnamesini gösterdi