Erdoğan ve Abbas'ın ortak basın toplantısı

err

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Fransa'daki yürüyüşte İsrail Başbakanı Netanyahu'yu görünce ne hissettiği" sorusuna, "Soruyorum, Gazze'de 2 bin 500 kişiyi katletmek suretiyle bir devlet terörü estiren bu zatın el sallamasına siz nasıl bakıyorsunuz? Sanki tribünde insanlar onu çok heyecenla orada beklemişler gibi onlara el sallıyor. Hangi yüzle oraya gitti onu da tabii anlamakta zorlanıyorum" karşılığını verdi.

Erdoğan ve Abbas'ın ortak basın toplantısı

Fransa’nın başkenti Paris’te, 17 kişinin ölümüne yol açan terör saldırılarını kınamak ve terörle mücadelede dayanışma mesajı vermek için toplanan dünya liderlerinin yürüyüşünde İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da yer almıştı.

Erdoğan: Sen hangi yüzle oradasın Netanyahu İZLE

18 ŞUBAT'TAKİ ZİRVEYE DAVET GELMEDİ

Resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Abbas, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Fransa’nın başkenti Paris'te, terörle mücadelede dayanışma için düzenlenen yürüyüşün ardından ABD Başkanı Barack Obama'nın liderleri 18 Şubat'taki Küresel Güvenlik Zirvesi'ne çağırdığı belirtilerek bu yönde bir davet olup olmadığının sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, henüz bir davetin söz konusu olmadığını söyledi.

Erdoğan ve Abbas'ın ortak basın toplantısı

Erdoğan, "Böyle bir davet gelecek olursa, konusu içeriği önemli. Şu anda dünyanın gündeminde olan konular olduktan sonra bunlar olumlu değerlendirebileceğimiz bir zirve olur. Ama henüz bize gelmiş böyle bir davet yok. Dışişleri Bakanım da burada, kendilerine de böyle bir davetin gelmediğini zaten söylüyorlar" diye konuştu.

BU ÇOK MANİDAR

Bir gazetecinin, Fransa'daki saldırının ardından Batılı bazı kesimlerin tüm Müslümanları suçlayıcı söylemlerde bulunduğu hatırlatılarak, bu söylemlere yönelik görüşünü sorması ve "Fransa'daki yürüyüşte İsrail Başbakanı Netanyahu'yu orada, o fotoğraf karesinde görünce ne hissettiniz" demesi üzerine Erdoğan, olayın faillerinin Fransız vatandaşı olduğunu belirtti.

Erdoğan ve Abbas'ın ortak basın toplantısı

"Fransız vatandaşları böyle bir katliamı işlerken faturanın kesildiği yer Müslümanlardır, bu çok manidardır" diyen Erdoğan, Fransız vatandaşı olan zanlıların 16 ay cezaevinde yatıp çıktıktan sona oradaki istihbarat teşkilatının "bunlar ne yapar, ne eder" diye takip edip etmediğini sordu.

MÜSLÜMANLARA KARŞI İSLAMAFOBİ ALDI BAŞINI GİDİYOR

Erdoğan, son dönemlerde, özellikle Batı'da, nefret suçunu tahrik etme noktasında çok ciddi olumsuz gelişmeler olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

"Müslümanlara karşı islamofobi aldı başını gidiyor. Bunları bir defa çok iyi görmemiz, çok iyi tahlil etmemiz gerekir. Biz, bir Müslüman olarak, barış dininin mensupları olarak böyle bir katliamı, nereden gelirse gelsin bu bir terör eylemidir, böyle bir terör eylemini tasvip etmemiz, buna olumlu bakmamız zaten mümkün değil. İlk anda bizler açıklamalarımızı yaptık."

NETANYAHU'NUN PARİS'TE YÜRÜMESİ

Bu konuyu Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile de görüştüklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bazı gerçekleri de görmemiz gerekir. Çok iyi bir soru sordu: 'Netanyahu'yu görmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz' diye. Soruyorum, Gazze'de 2 bin 500 kişiyi katletmek suretiyle bir devlet terörü estiren bu zatın el sallamasına siz nasıl bakıyorsunuz? Sanki tribünde insanlar onu çok heyecanla orada beklemişler gibi onlara el sallıyor. Hangi yüzle oraya gitti onu da tabii anlamakta zorlanıyorum. Bir defa siz o katlettiğiniz yavruların, kadınların hesabını verin. Aynı şekilde, bakıyorsunuz Suriye'de 300-350 bin insan öldürüldü. Dünyanın şu anda kılı kıpırdıyor mu? Hala buna yönelik acaba bir adım atıyor muyuz? Yok. Orada da bir devlet terörü estiren birileri işin başında duruyor. Ona karşı da en ufak bir kıpırdanma yok. Hala 'öldürsün devam etsin' diye seyrediliyor, bu da manidar. Kahrını çeken kim? Türkiye, Lübnan, Ürdün. Bütün buralarda, yaklaşık 2 milyon insan şu anda bizde. Biz onlara bakıyoruz. Aynen bize yakın Lübnan'da, bir milyona yakın da Ürdün'de. Üç ülkede 5 milyon insan şu anda o ülkedekiler tarafından bakılıyor, besleniyor. Peki bize şu ana kadar uluslararası camiadan bir destek var mı? Yok."

LAFLA OLMUYOR BU İŞ

Türkiye'ye sığınmacılar konusunda 250 milyon dolar yardım geldiğini ancak Türkiye'nin 5 milyar dolar harcama yaptığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Neredeler? Sadece bize şunu söylüyorlar: 'Gerçekten bu 2 milyona yakın insana yaptığınız ev sahipliği takdire şayandır, sizi tebrik ederiz.' Hep söyledikleri bu. Tamam da lafla olmuyor bu iş. Biraz da 'şu yüklendiğimiz yükten biraz da biz yüklenelim' deyin. Böyle bir şey var mı? Yok" ifadesini kullandı.

BATI'NIN İKİYÜZLÜLÜĞÜ ORTADADIR

"Bu gerçekler karşısında inanıyorum ki insanımız, milletimiz, vatandaşımız dünyaya bakışını da o noktada değerlendirecektir" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Batı'nın ikiyüzlülüğü ortadadır. Biz Müslüman olarak hiçbir zaman terörün yanında yer almadık, katliamların yanında yer almadık ama bu katliamların arkasında ırkçılık, nefret söylemleri, islamofobi yatıyor. Lütfen bu konularda camilerimize saldıranlara karşı o ülkelerin yönetimleri tedbirlerini alsın. Bunlar hep tahriktir. Bunlar boşuna yapılmıyor. Sultanahmet'e kadar gelip, Sultanahmet'te polisimizi şehit edenler, aynı şekilde Dolmabahçe'de polis kulübesine saldıranlar bunlar bir senaryonun neticesidir, eseridir. İslam dünyasının üzerinde de oyunlar oynanıyor. Bunları da bilmemiz lazım."