Erdoğan'a atılan iftiranın nedenini açıkladı
Ajanslar

assange

Amerikan NBC televizyonunun Türkiye'deki darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’ya sığınmaya çalıştığı yönünde haber yaptığını hatırlatan Wikileaks’in kurucusu Julian Assange; bunun, darbecilere destek anlamına geldiğini söyledi.
Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde Russia Today’den Afshin Rattanzi’ye konuşan Assange, Türkiye'deki hain darbe girişimi sırasında NBC News'ün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili yaptığı yalan habere değindi.
Assange, "Darbenin ortasında, NBC Erdoğan'ın sığınma için Almanya yolunda olduğunu yazdı. Ve bunun kendilerine ABD'li askeri kaynaklarca söylendiğini belirttiler. Burada neler dönüyor? Bu tüm dünyaya yayıldı ve Türkiye'deki darbenin başarı şansını arttırmak için kullanıldı. Çünkü eğer bir başkan ülkesinden kaçtıysa; bu, kontrolü kaybetmiş olduğu anlamına gelir" dedi.
Assange, ABD'de Demokrat Parti’nin başkan adayı Hillary Clinton’a yakınlığıyla bilinen NBC News’ün böyle bir haber yapmasının NATO müttefiki Türkiye ile olan ortaklıklara nasıl bir etkisi olacağına dair soruya da şu cevabı verdi:
“Her hükümetin sıkıntı yaşayabileceğini düşünüyorum. Çünkü Türkiye'deki bu darbe çok ciddi bir iş. Yüzlerce insan öldü, yüz binlerce insan darbe sonrası operasyonlarda gözaltına alındı ya da kovuldu.”
Assange gelinen noktada hem Ankara-Washington ilişkilerinin hem de Türkiye-NATO ittifakının ciddi tehlikede olduğunu savundu.

TÜRKİYE ÖZÜR BEKLİYOR

Türkiye, söz konusu haberin ardından NBC News televizyonundan özür talep etmişti.
Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği tarafından televizyon kanalına gönderilen mektupta, NBC'nin kanlı darbe gecesinde yaşananlara dair “kabul edilemeyecek bir gazetecilik” yaptığı belirtilmişti.