Erdoğan'dan Musul'da heykelleri yıkan IŞİD'e tepki
ensonhaber.com

erdoğan

Mehmet Çebi koleksiyonundaki Türk İslam sanatı eserlerinden oluşturulan "Kelam'dan Kalem'e Büyük Buluşma" klasik sanatlar sergisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açıldı.

Serginin gerçekleştirildiği Tophane-i Amire'de konuşma yapan Erdoğan, geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan IŞİD'in Musul'daki bir arkeoloji müzesindeki heykelleri çekiçlerle yıktığı görüntülere tepki gösterdi.

IŞİD'in medeniyetimizde ne varsa yok etmeye çalıştığını söyleyen Erdoğan şöyle konuştu:

IŞİD MEDENİYETİMİZDE NE VARSA YOK EDİYOR

"Bugün de Suriye'de, Irak'ta faaliyet gösteren bir terör örgütü DAİŞ, medeniyetimizde, kültürümüzde, köklerimizde ne varsa yok etmeye çalışıyor. Bunlar medeniyet düşmanı.

Musul'da içinde 8 bin nadide eserin bulunduğu böyle bir kütüphane, böyle bir örgüt tarafından maalesef yakıldı. Timbuktu'da benzer bir hadise yaşandı.

Medeniyetimiz geçmişten beri yaşadığı tüm bu kültür katliamlarına, soykırım girişimlerinde aldığı yaralara rağmen varlığını sürdürmeyi başardı, inşallah başaracak."

Erdoğan'dan Musul'da heykelleri yıkan IŞİD'e tepki

Erdoğan'dan Musul'da heykelleri yıkan IŞİD'e tepki İZLE

"AÇILAN SERGİ BİZE UMUT VERİYOR"

Erdoğan, açılışı yapılan sergideki eserlerin bu inkişafın habercisi olarak değerlendirdiğini ifade ederek, bu eserlerin sadece sanat değerleriyle değil aynı zamanda temsil ettikleri medeniyet değerleriyle de gelecek için umut verdiğini, ilham kaynağı olmayı sürdürdüğünü kaydetti.

Bir fermanın sadece resmi bir belge, bir hattın sadece güzel yazı olmadığını dile getiren Erdoğan, bir hattın, el yazmasının orijinal bir eser anlamına da gelmeyeceğini anlattı. Bunların her birinin maziden atiye giden bir medeniyet serüveninin aynı zamanda ayak izleri ve kültür kubbesinin adeta tuğlaları olduğunu vurgulayan Erdoğan, Mehmet Çebi başta olmak üzere serginin düzenlenmesinde emeği geçenlere tebrik etti.

Erdoğan'dan Musul'da heykelleri yıkan IŞİD'e tepki

KELAM'DAN KALEM'E SERGİSİ

İslam Kültür ve Sanat Platformu tarafından Doğuş Grubu'nun katkıları, İstanbul Sanat Müzesi Vakfı ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin desteğiyle düzenlenen serginin küratörlüğünü, Mehmet Çebi üstlendi.

Tophane-i Amire'deki açılışta konuşan İslam Kültür ve Sanat Platformu Genel Sekreteri Abdülkadir Özkan, kelam ve kalemin İslam medeniyeti için önemli iki unsur olduğunu söyledi.

Serginin, Türk İslam medeniyetinin önemli eserlerinden oluştuğunu dile getiren Özkan, sergide, yüzyıllık mushaflar, önemli hattatların elinden çıkan nadide eserler, Osmanlı fermanlarının yer aldığını belirtti.

"Kelam'dan Kalem'e Büyük Buluşma" sergisi, 29 Mart'a kadar ziyaret edilebilecek.

Erdoğan'dan Musul'da heykelleri yıkan IŞİD'e tepki

IŞİD Musul'daki bir müzede heykelleri yıktı Video

IŞİD Musul'daki bir müzede heykelleri yıktı

Erdoğan'dan Musul'da heykelleri yıkan IŞİD'e tepki