Ergin: Profesyonel askerlik olmadan vicdani ret gelmez

Ergin: Profesyonel askerlik olmadan vicdani ret gelmez

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, çok tartışılan 4. Yargı Paketiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

4. YARGI PAKETİ AÇIKLAMALARI

TRT Haber'de ekrana gelen 45 Artı programında Hülya Hökenek'in konuğu olan Ergin, son dönemlerin merak edilen konularından vicdani retle ilgili de soruları yanıtladı. Ergin, 4. Yargı Paketi'nin lokman hekim gibi her derde deva olmadığını fakat birçok sorunun çözümünde geleceğe yönelik adımlar atılmasına öncülük edeceğini belirtti.

AİHM'DE ARTIK BİRİNCİ DEĞİLİZ

Paketin, Türkiye'nin AİHM'deki karşı karşıya kaldığı tabloyu tedavi etmeye dönük bir çalışma olduğunu söyleyen Ergin, "Türkiye, yıllar itibariyle ve toplamda AİHM'de ihlal konusunda birinci. Bu birinciliği haketmiyoruz, bu birinciliği devredeceğiz dedik. Buna dönük adımlar attık. Çalışmalarımız sonucunda 2012 yılı sonu itibariyle ilk defa Türkiye yıl bazında AİHM'de şampiyonluğu başkasına devrettik. 2012 yılında Türkiye ikinci ihlalde. İyi bir şey değil ama birinciliği devrettik, bundan sonraki amaç bütün o sıralamaları başkalarına devrediyoruz, biz o sıralamadan çıkıyoruz" diye konuştu.

PROFESYONEL ORDU YOKSA VİCDANİ RET DE OLMAZ

Vicdani reddin şu an için mümkün olmadığını ifade eden Bakan Ergin, Türkiye'de profesyonel ordu olmadığı için vicdani reddin 4. Yargı Paketi'ne girmediğini söyledi. Ergin, profesyonel ordu tam manasıyla oturtulduğunda vicdani reddin de önünün açılacağını kaydetti.

Sadullah Ergin şunları kaydetti;

"Vicdani ret konusunu getiremedik bu pakette. Neden getiremedik? Türkiye'de şu anda profesyonel askerlik oturmadı. Amatör askerlik var. Siz profesyonel askerliği oturttuğunuz vakit vicdani reddi getirebilirsiniz. O açıdan bakacak olursak, teknik açıdan eksikliklerimiz var ancak bu paket yasalaştığı takdirde insan hakları ihlalleri noktasında mevzuat anlamında birçok ihlal nedeni ortadan kalkacak. "

BAKAN ERGİN'DEN VİCDANİ RET AÇIKLAMASI

Ergin: Profesyonel askerlik olmadan vicdani ret gelmez