Esmeray: Kürdüm transeksüelim feministim

Esmeray: Kürdüm transeksüelim feministim

Taraf gazetesi yazarı Esmeray, Hürriyet gazetesinden Cansu Çamlıbel'e röportaj verdi. "Kürdüm, transeksüelim, feministim" diyen Esmeray, "Tekrar dünyaya gelsem tekrar transeksüel olmak isterdim" diyor. "Eğer kadın olarak doğsaydım, köyde torun bakıyor olurdum" diyen Esmeray ilginç açıklamalar yaptı.

"KÜRDÜM, TRANSEKSÜELİM, FEMİNİSTİM"

Benim varlığım bir kere muhalif sisteme çünkü transeksüelim, çünkü Kürdüm, çünkü feministim. Bütün öteki kimliklerin hepsi bende birleşiyor. Ben ‘marjinal' dedikleri kişiyim işte. Aslında marjinallik apayrı bir şeydir. Oysa olay farklı, benim sistemle barışık tarafım yok. Benim cinsiyetim bile sistemle tanımlanmıyor. Ha ameliyat olursun, pembe kimlik alırsın, o statünün içine girersin.

"BEDENİMDE SEVMEDİĞİM KÜÇÜCÜK BİR ŞEY VAR"

Ameliyat olacağım yakında, onunla uğraşıyorum. Ama bunu sistemin dayattığı toplumsal cinsiyet rolüne uymak için yapmıyorum. Benim bedenimde sevmediğim küçücük bir şey var, onu yok etmeye çalışıyorum. Yoksa benim için hiç önemli değil. Bana göre kadın vajinayla, cinsiyet organıyla tanımlanamaz.

KADIN OLARAK DOĞSAYDIM DÜNYADAN BİHABER OLURDUM

Bana yeniden dünyaya gelme şansı verseler, yine transeksüel olarak dünyaya gelmek isterdim, çünkü tırnak içinde normal doğsaydım bu kadar şeyin farkında olmazdım. Belki de köyümde olurdum. Belki torunum bile vardı. Benim ablam benden 1 yaş büyük, 40 yaşında kocaman torunları var. Ben de muhtemelen öyle olurdum ve dünyadan bihaber olurdum.

"ANNEM İÇİN HALA MEHMET'İM"

Babam bir yıl oldu vefat edeli. Annem de yaşlı bir Kürt kadını. Biliyor, ama tam anlayamıyor durumu. Ben onun için hala Mehmet'im. Ama yaptığım işler tabii ki rahatlattı. Şu anda ilişkilerimiz çok iyi. Ama ben bütün bunları rahatlayayım diye yapmadım. "Bak Esmeray kurtuldu, başka iş yapabiliyor" desinler diye yapmadım. Herkes bunu istemeyebilir. Ben yaptıklarımı benim yaşadığım zorlukların aslında sizin sorununuz olduğunu anlatmak için tiyatro yaptım. Biriyle sohbet ederken bazen "Ama ben seni kadın olarak görmüyorum ki" diyor. Sen görmüyorsun, o senin problemin, benim problemimmiş gibi sunamazsın. Bunları sorgulamak için yaptım ne yaptıysam. Ama bunları yaptım diye "Bak bu kurtuldu, diğer transeksüeller kaldı" gibi bir yaklaşım beni rahatsız ediyor.