Euromos Antik Kenti kazı evine kavuşuyor
AA

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Euromos Antik Kenti Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Abuzer Kızıl, milattan önce 2. yüzyılda kurulan antik kentteki kazıların 36 yıl aradan sonra 2011'de yeniden başladığını anımsattı.

Euromos Antik Kenti kazı evine kavuşuyor

KAZI EVİNE İHTİYAÇ DUYULUYOR

Kentte son yıllarda temizlik, sondaj, jeofizik, harita, menfez ve kazı çalışmaları yaptıklarını anlatan Kızıl, bu işlemlerin tapınak, agora, tiyatro, nekropol, hamam ve surlarda yürütüldüğünü belirtti.

Kızıl, antik kentteki çalışmaların daha verimli yürütülebilmesi için kazı evine ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, "Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar'ın geçtiğimiz günlerde antik kenti ziyareti sonrası, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in talimatlarıyla kazı evi için çalışmalar başlatıldı" dedi.

Euromos Antik Kenti kazı evine kavuşuyor

KAZI EVİNİN SEZONA YETİŞMESİ İÇİN ÇALIŞILIYOR

Kızıl sözlerine şöyle devam etti, "Arkeolojik kazının başarılı şekilde yürütülebilmesi için donanımlı bir kazı evi, büyük önem taşımaktadır. Şimdiye kadar ekibimiz Milas Milli Eğitim Müdürlüğü'ne ait yurtta kalıyordu. Yurtta belli süreler içinde konaklayabildiğimiz için yaz sezonunda randımanlı olarak ancak bir ay çalışma şansı bulabiliyorduk. Antik kentin yakınındaki kazı evimiz tamamlandığında yılda en az 5-6 ay çalışmaları devam ettirmeyi planlıyoruz. Kazı evinin sezona yetişmesi için çalışıyoruz."

Yaklaşık maliyeti 300 bin lira olan kazı evinin 700 metrekare alanda inşa edileceğine dikkati çeken Kızıl, çalışmaların koordinesinin buradan gerçekleştirileceğini aktardı. Kızıl, çalışma grupları, konaklama ve araştırma merkezi odaları, mutfak ile dinlenme mekanlarının bulunacağı kazı evinde, 50 kişinin aynı anda kalabileceğini bildirdi.

Euromos Antik Kenti kazı evine kavuşuyor

KENT SOYLULARINA AİT MERMER KOLTUK

Kızıl, geçen yıl yürütülen çalışmalarda antik tiyatronun sahneye çok yakın bölümünde kentin soylularından birine ait mermer koltuk bulunduğunu hatırlatarak, "Tiyatrodaki çalışmalarımızda 2 metre dolgunun altında 'proedria' olarak adlandırdığımız 2 bin 200 yıllık çok güzel bir soylu koltuğu ortaya çıktı. Büyük ihtimalle kentin ileri gelenlerinden birisine aitti. Bu yıl yine aynı alanda çalışma yürüteceğiz" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)