Feribot faciasında dava sonuçlandı

Sirkeci'deki feribota binmek üzereyken denize düşen otomobilde bulunan 5 yaşındaki Ece Su Yılmaz ve anneannesi Şaziye Güleren'in hayatını kaybettiği kazayla ilgili davada karar çıktı.

Mahkeme, feribotun kaptanı Erkan Atalay İm'i "taksirle iki kişinin ölümüne ve iki kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırdı. İskele görevlisi ve usta gemici diğer sanıklar ise beraat etti.

Feribot faciasında dava sonuçlandı

ECE SU'NUN BABASI SALONDA AMA İZLEYİCİ KOLTUĞUNDA

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık Erkan Atalay İm ve sanık avukatları katıldı. Aile şikayetinden vazgeçtiği için duruşma şikayetçisiz sürdü. Ece Su Yılmaz'ın ailesi ise duruşmaya gelmedi. Ancak baba Aydın Yılmaz, duruşmayı seyirci sırasından izledi.

Feribot faciasında dava sonuçlandı

KARAR KESİNLEŞİRSE 2 YIL KAPTANLIK YAPAMAYACAK

Mahkeme kararında, sanık Erkan Atalay İm'e "taksirle 2 kişiyi öldürme ve 2 kişiyi yaralanmaya neden olma" suçundan kusurun yoğunluğu, ölü ve yaralı sayısı dikkate alınarak önce 6 yıl hapis cezası verdi. Ancak sanığın duruşmadaki iyi halini dikkate alan heyet, cezayı 5 yıl hapis cezasına indirdi.

Heyet, karar kesinleşince TCK'nin 53/6. maddesi uyarınca sanık Erkan Atalay İm'in 2 yıl süreyle gemi kaptanlığı yapmaktan yasaklanmasına da karar verdi. Heyet, diğer sanıklara olayda taksirlerinin bulunmaması nedeniyle beraat verdi. Kararı basın mensuplarından öğrenen baba Aydın Yılmaz, gözyaşlarına hakim olamadı.

Feribot faciasında dava sonuçlandı

ÜÇ FARKLI BİLİRKİŞİ RAPORU GELMİŞTİ

Mahkemeye 3 ayrı bilirkişi raporu gelmişti. Soruşturma sırasında alınan ilk bilirkişi raporunda feribotun kaptanı sanık Erkan Atalay İm'in "Kaptan bizzat kaptan köşkünde bulunan panelden kontrol edip, emin olduktan sonra gemiye yol vermesi lazımken, bunları yapmadan gemiye yol vermiştir. Bu nedenle kazaya neden olmuştur" denilerek tam kusurlu olduğu belirtilmişti.

Feribot faciasında dava sonuçlandı

Anne Ebru Güleren Yılmaz ise kusursuz bulunmuştu. İkinci raporda anne Yılmaz bu kez yüzde 45 oranında tali kusurlu bulunmuştu. Raporda, anne Yılmaz'ın kazayı önleyebilecek zorunlu hareketleri yapmadığı, tecrübeli bir araç kullanıcısı olmadığı belirtilmişti.

ÜÇÜNCÜ BİR RAPOR İSTENMİŞTİ

Bu raporda kaptan Erkan Atalay İm ise yüzde 30 oranında tali kusurlu gösterilmişti. Mahkeme bu iki rapor arasındaki çelişkinin giderilmesi için üçüncü bir rapor istemişti. Üçüncü raporda ise kaptan İm için, “Göz ile kapakların kapatıldığına, gemisine araç ve yolcuların tamamının bindiğine emin olduktan sonra kalkış manevrasına geçmeliydi" denildi.

Feribot faciasında dava sonuçlandı

KAPTAN YÜZDE 70 KUSURLU

İm'in yüzde 70 asli kusurlu olduğu, diğer sanıklarla birlikte anne Yılmaz'ın ise kusursuz olduğu belirtilmişti. Son raporda İDO'nun ise yüzde 30 ile tali kusurlu olduğu anlatılmıştı.