Fidel Castro Kimdir?

Fidel Castro Kimdir?

Küba devriminin önderlerinden biri olan Fidel Castro (Fidel Alejandro Castro Ruz) 13 Ağustos 1926 yılında Mayari, Küba'da doğdu. Bir İspanyol göçmen olan Angel Castro'nun beş çocuğundan ikinci çocuğudur. Fidel Castro'nun çocukluğu yoksul bir yer olan Mayari'de geçmiştir.


Öğrenim yıllarını Oriente'nin merkezi olan Santiago'daki Katolik okullarında ve Havana'daki Cizvit Lisesi Belen İlahiyat Okulu'nda geçirmiştir. 1950 yılında ise Havana Üniversitesi'nden hukuk doktoru olarak mezun olmuştur ve eğitimini hukuk alanında tamamlamıştır.


1952 yılında Batista'ya karşı verdiği mücadele sonrası hapsedilmiştir ve daha sonra sürgüne gönderilmiştir. Sürgünden sonra 1956 yılında Küba'ya dönerek 26 Temmuz Hareketi'ni başlatmıştır.


2 Ocak 1959'da ise iktidarı ele geçirerek başa geçerek Küba devlet başkanı olarak Dünya Tarihindeki önemli devlet adamları arasına ismini altın harflerle yazdırmıştır.


Fidel Castro 31 Temmuz2006'da bazı sağlık problemleri sebebiyle geçici olarak tüm yetkilerini kardeşi ve aynı zamanda başkan yardımcısı olan Raúl Castro'ya devretmiştir. 19 Şubat 2008 tarihinde yaptığı açıklamada 1959'den beri yürüttüğü Küba Devlet Başkanlığı görevini bırakmıştır.