Fikirci Bey yazdı: SAVAŞ BLOKU
ensonhaber.com

Fikirci Bey yazdı: SAVAŞ BLOKU

SAVAŞ BLOKU

Ben beş diyorum, siz tek tek sayın: Çatı ittifakında toplanan paraleller, CHP, MHP, Gezi soytarıları ve 10’dan fazla tabela partisi, Berkin Elvan’ın intikamı diye bir savcının kafasına sıkarak ittifaka eklenen DHKP-C, 7 Haziran’a doğru buna eklenen popstar ve avanesi, HDP ve PKK… Evet, hepsi 7 Haziran seçimleri öncesi bir süre için bir ittifakta toplandılar. Doğan, Hans ve John basınından da bol bol mühimmat geldi. Hiç birinin tek tek ve anlamlı birer talebi olmadığı ve tek amaç Recep Tayyip Erdoğan karşıtlığı olduğu için, seçimin tek kazananı HDP olmasına rağmen hepsi de kendini hükmen galip ilan etti.

Ama sanıldığının aksine bugün bu ittifak parçalandı. Esasen daha seçimin ertesi günü %60’lık blokun baştan beri çatlak olduğu anlaşıldı. Ne bir meclis başkanı seçmekte bir araya gelebildiler, ne de bir koalisyon oluşturmakta. Yeni seçimde artık bu ittifakı kurmak kolay değil.

Sanmam ki en ebleh sol cenahta bile artık popstarın bir Türkiye partisi eş başkanı olduğuna inanan kalmış olsun. Pişmanlar çoktan havlu attı.

Sanmam ki, HDP’nin barış konusunda samimi olduğuna inanan bir Türk kalmış olsun. Onların da AK Parti’yi bırakıp MHP’ye koşacağını sananlar yanılıyor. Koşabilirlerdi. Terörün sonuçlarından MHP nemalanabilirdi. Ama olmayacak, çünkü eline belki de son 13 yılın en büyük fırsatı geçmiş olan MHP, iktidara ortak olmak istemeyerek aklı başında tüm MHP’lileri çıldırttı. Taban da anlayamadı, acaba Bahçeli, 60 küsur yıldır sadece koalisyonlarla iktidara ortak olabilen MHP’nin görünür gelecekte tek başına iktidar olabileceğini mi düşünüyordu? Bir bildiği varsa niye söylemiyordu? “Mr. No” kavuğunu rahmetli Denktaş’tan alma kıvamına gelen Bahçeli’ye seçmen şimdi “E, hazır eline geçmiş iktidar fırsatını tepiyorsan benden ne oyu istiyorsun kardeşim?” diye sormayacak mı?

Sanmam ki artık “AK Parti IŞİD’ı destekliyor” yalanı da hala ciddi bir taraftar bulsun. Hali hazırda buna inananlar zaten CHP’nin “kemikleşmiş” %25’i. E, onlara zaten bir şey yapılamıyor. Onlar IŞİD’ın halifesinin Ebubekir el Bağdadi değil, Erdoğan olduğuna inanıyorlar. Bu arada IŞİD Irak ve Suriye’de toplamda İngiltere’nin iki katı büyüklükte bir toprağa hükmediyor, on binlerce de teröristi olduğuna göre herhalde Ortadoğu’nun ipleri Erdoğan’ın elinde. E, nede olsa ayrıca bir de içeride 500 ile 700 bin kişilik bir ordunun da başkomutanı. Şimdi buna inananlara yapılabilecek fazla bir şey yok. Allah akıl fikir versin diyoruz ama demek hak etmiyorlar ki vermiyor. IŞİD destekleme yalanı ayrıca İncirlik’in açılması ve ABD ile ortak operasyonlar nedeni ile de ciddi bir taraftar kaybetti.

AK Parti’ye “bir ders verelim” diyen AK Parti seçmenlerine gelince, onlar derslerini daha 8 Haziranda aldılar, başlarını siperden çıkardıkları anda üstlerine PKK kurşunu yağdığını gördüler. AK Parti’yi uyarmak gibi masum bir demokratik haklarını bile kullanmalarının demokrasiyi çevreleyen siyaset dışı güçler tarafından engellendiğini gördüler. Yani ittifak o kadar güçlü ki, AK Parti’ye karşı gerçek bir muhalefet yapmak bile mümkün değil. Onlar da hesaplarını başka bir zamana bırakarak kırmızı çizgilerine dönecekler ve terörün tırmanacağı bir koalisyon karmaşasına izin vermeyeceklerdir. Aralarında mutlaka ki saray propagandasından etkilenen veya samimiyetle bunu lüks bulanlar varsa ve hala gönülleri bir miktar okyanus ötesindeyse, onlar da paralellerin bir gecede 7-8 saray yapacak parayı okyanus ötesine taşıdıklarını görünce herhalde bir daha düşüneceklerdir.

Bu seçimde benim asıl merak ettiğim grup Kürtler. Seçim işte burada birbirinden farklı iki şeyi ölçecek ve tabi elma ve armut aynı kapta aynı anda ölçülemeyeceği için ölçümün sonucu ister istemez yanlış çıkacak.

Daha önce AK Parti’ye oy veren ancak başka nedenler yanında en çok da “işte artık bizim de bir partimiz var, o da meclise girmeli” diye HDP’ye oy verenler, seçimin ardından HDP-PKK’nin yaptıklarından sonra hala bu “milli” tercihlerinde ısrarlı olacaklar mı? O zaman bu sonuç HDP-PKK’nin seçimden sonra yaptıklarının bir onayı mı olacak, yoksa “zaten barajı aşabilen bir Kürt partisi var, yine ona verelim”in sonucu mu olacak? İşte bunu hiç bilemeyeceğiz.

Ama tersine HDP oyları düşerse bu en azından HDP-PKK’nin yaptıklarını bölgenin hiç onaylamadığı, 6 milyon oyun teröre değil, barışa verildiği anlaşılacak. O zaman da KCK ve Kandil puşilerini önlerine koyup düşünmek zorunda kalacaklar.

Tabi hala önlerine koyacak puşi kalırsa…