Fransa'da Google binasına polis baskını

Fransa yargısı uzun soluklu takibi neticesinde, Google’ın Fransa’daki tüm faaliyetlerini beyan etmediğine hükmetti ve vergi kaçırma şüphesiyle soruşturma başlattı.

GOOGLE VERGİ KAÇIRIYOR

Fransız savcılara göre teknoloji devi şirket, Avrupa’daki gelirleri ve reklam sağlayıcılara para dağıtımını İrlanda üzerinden gerçekleştirerek büyük oranda vergi kaçırıyor.

Fransa'da Google binasına polis baskını

PAZARLAMA FAALİYETLERİ DUBLİN'DEN

İddiaya göre Google’ın Paris, Londra ve diğer büyük Avrupa başkentlerinde tam teşekkülü geniş ofisleri bulunuyor fakat pazarlama faaliyetlerinin yönetimi Dublin ofisi üzerinden gerçekleştiriliyor.

Fransa'da Google binasına polis baskını

İRLANDA'DA UYGULANAN KURUMLAR VERGİSİ AVRUPA ORTALAMASINDAN DÜŞÜK

Bu anlamda Google’ın İrlanda üzerinden diğer ülke ofislerini uydu olarak kullandığı söyleniyor. İrlanda’da uygulanan %12,5’lik kurumlar vergisinin Avrupa ortalamasından düşük olduğunu açıklayan uzmanlar, Google’ın bu yolla hem Avrupa hem de ABD‘deki faaliyelerinde vergiden kaçınmış oluyor.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MALİ DOLANDIRICILIK VE AKLAMA EYLEMLERİ

Polis eşliğinde 100 civarında araştırmacı, 25 bilgisayar uzmanı ile 5 hâkimin katılımıyla yerel saatle 05:00 civarı gerçekleştirilen baskında Google’ın Paris’teki merkez ofisinde gizlilik derecesi yüksek araştırmalara başlandı. Bu konuda açıklama yapan Mali Savcı, “Fransız vergi makamlarından gelen şikayetler üzerine, bir ön soruşturma düzenleme kapsamında bu aramaları gerçekleştiriyoruz. Ağırlaştırılmış mali dolandırıcılık ve aklama eylemlerine ilişkin ilk çalışmalara 2015 yılının Haziran ayında başladık.” dedi.

Fransa'da Google binasına polis baskını

Son verilere göre Google, Fransa’da 700’den fazla personel istihdam ediyor. 2014 yılında Fransa’daki operasyonlarında 216 milyon avro gelir elde ettiğini beyan eden Google, 5 milyon avro vergi ödemişti. Ancak iddiaya göre reklam araştırmacıları, 2014 için gerçekleşen gelirin 1,7 milyar avro olduğunu ortaya koydu.