Fransa'da Macron'a sert eleştiriler
Ajanslar

Öğrencilere yapılan lojman yardımından ayda 5 Euro azaltıp, emeklilerin vergi dilimini arttırırken, zenginlerin yat, altın külçesi, özel jet ve tablo gibi varlıklarından alınan vergiyi kaldıran Macron, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile aynı damgayı yedi.

Ülke medyası ve muhalefet Macron’u ‘zenginlerin cumhurbaşkanı’ olmakla suçlarken, hükümete destek veren partilerden ve bazı iktidar partisi mensuplarından da yeni bütçeye eleştiri geldi.

VERGİ DEĞİŞİKLİKLERİ SERT ELEŞTİRİLERE NEDEN OLDU

Bakanlar Kurulu'nda 27 Eylül'de ele alınan 2018 Bütçesi üzerinde hükümetin, ‘Varlık Üzerinden Dayanışma Vergisi’ (ISF) adı verilen vergide yaptığı değişiklikler sert eleştirilere yol açtı. Yeni bütçeyle, Sarkozy’nin seçildikten hemen sonra ülkenin en zengin işadamlarından Vincent Bollore’nin yatıyla tatile çıkması üzerine yaşanan polemiğe benzer bir tartışmayı alevlendiren Macron, ‘yoksuldan alıp zengine veren, zenginin cumhurbaşkanı’ olmakla itham edildi.

Fransa'da Macron'a sert eleştiriler

Macron, yeni bütçe yasasıyla bugüne kadar vergilendirilen, yat, özel uçak, özel jet, altın külçesi, koşu atı, tablolar ve lüks arabalardan alınan varlık vergisini kaldırdı ve bu vergiyi yalnızca emlak vergisiyle sınırlandırdı.

"HALK SADAKA İSTEMİYOR"

Ülkenin en sert muhalefet partisi olan France Insoumise kendilerinin halkın partisi olduğunu, ‘Eski bankacı Macron’un ise oligarşi’nin cumhurbaşkanı’ olduğunu söyledi. Başbakan Edouard Philippe ile bir televizyon programına katılan France Insoumise’in lideri ve Macron’un en korktuğu muhalifi Jean Luc Melenchon, "Ne yani, zenginlerin vergilerini keserek, yoksullardan, zenginlerin atacağı kırıntıyla doyma umuduyla mı yaşamasını istiyorsunuz. Halk sadaka istemiyor. Halk onuruyla çalışıp, kazancıyla huzurlu bir hayat sürmek istiyor." diye konuştu.

Başbakan Philippe ise, "Evet popüler bir düzenleme değil, ama ekonomi için gerekli. Varlıklı insanların Fransa'dan vergi vermemek için kaçmaması ve kaçanların da geri gelmesi için yapılmış bir düzenleme" diyerek değişikliği savundu.

MACRON'A KENDİ VEKİLLERİNDEN ELEŞTİRİ

Parlamentoda 313 sandalyesi bulunan La Repuplique en Marche (LREM) Cumhuriyete Yürüyüş hareketinin içinden de varlık vergisinin sadece emlak vergisine indirgenmesine karşı sesler yükseldi. LREM'in Meclis'teki Bütçe Komisyonu raportörlüğünü de yapan milletvekili Joel Giraud da bir önerge ile bütçedeki "zengin hediyesi" anlamına gelen ve Cumhurbaşkanı'nın imajı için sembolik önem taşıyan yeni düzenlemenin silinmesini istedi.

Le Parisien gazetesine konuşan raportör, "Yat, sadece gösteriş getirir. Ekonomik bir getirisi yoktur ve vergiden muaf tutulmak yerine daha çok vergilendirilmelidir." diye konuştu. Giraud'nun eleştirilerine bir grup iktidar milletvekilleri de destek verdi.

MACRON'DAN YANIT

Amerikanın Sesi'nin haberine göre eleştirilerin kendi partisine kadar ulaşması üzerine Talin kentinde toplanan AB zirvesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Macron, amaçlarının zenginlere hediye vermek değil, tam tersine, "başarıyı ödüllendirmek" olduğunu belirterek, "Ülkemizde başaran yetenekler vergiler yüzünden toplu halde ülkelerini terk ediyorlar. Biz de bu yeteneklerin ülkemize geri gelmesi ve ekonomimizin Avrupa içindeki rekabet gücünü artırmak için böyle bir düzenlemeye gittik. Vergi politikamızın temelini çalışmayı ödüllendirmek ve başarılı insanları elimizden kaçırmamak üzerine kuruldu." dedi.

Fransa'da Macron'a sert eleştiriler

Fransa'da Macron'a sert eleştiriler

Fransa'da Macron'a sert eleştiriler