Fransız çiftçiler İspanyol şaraplarını döktü
Ajanslar

Fransız çiftçiler, gıda fiyatlarının ucuzlamasından sorumlu tuttukları İspanya'ya ait şarap kamyonlarına saldırıp tüm şarapları döktü. Bunun üzerine İspanya, Fransa Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırıp protestosunu iletti.

İspanya, Fransız protestocuların saldırısını 'AB'nin temel prensiplerinin alenen ihlali' olduğunu söyledi.

Fransız çiftçiler İspanyol şaraplarını döktü

HAKSIZ REKABET İSYANI

Fransız çiftçiler, İspanyol şarap üreticilerini düşük fiyatlarıyla haksız rekabet yaratmakla suçluyor. Düşen fiyatlardan da yabancı rakiplerini, süpermarketleri ve distribütörleri sorumlu tutuyorlar.

KAMYONLARA SALDIRDILAR

İspanyol şaraplarını protesto eden çiftçiler de tepkilerini Pazartesi günü, İspanya-Fransa sınırında kamyonlara saldırarak gösterdi. İspanyol çiftçilik kuruluşları, Fransa'nın güneyindeki Le Boulou yakınlarında beş araca düzenlenen saldırıda on binlerce litre şarabın döküldüğünü söyledi.

İspanya hükümeti saldırıyı Avrupa Komisyonu'na bildirdiğini duyurdu.

Fransız çiftçiler İspanyol şaraplarını döktü

İSPANYA'DAN "ENDİŞELİYİZ" AÇIKLAMASI

İspanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Sık sık yaşanan bu olaylar, İspanyol hükümetini endişelendiriyor. İspanya resmi olarak Fransız yetkililere protestosunu iletti" dendi.

Açıklamada, Fransız yetkililere "Avrupa Birliği'nin temel prensibi olarak insanların ve ürünlerin güvenli bir şekilde serbest dolaşımının sağlanması için gerekli önlemlerin alınması" çağrısı yapıldı.

Fransız çiftçiler İspanyol şaraplarını döktü

PROTESTOLAR DEVAM EDECEK

Kamyon şoförlerini temsil eden İspanyol dernek de Fransız polisinin saldırıları önlemek için harekete geçmediğini söyledi. Fransa'nın Aude bölgesindeki şarap üreticileri derneği başkanı Frederic Rouanet ise protestolara devam edeceklerini söyledi.

AFP haber ajansına konuşan Rouanet, protestocuların ürünlerini, İspanya'dan ve İtalya'dan gelen ucuz şaraplara karşı koruduklarını ifade etti.

Geçen yıl Temmuz ayında Fransız çiftçiler, ithal ürünlerini taşıyan İspanyol kamyonlarına saldırmış, Madrid de yine benzer bir protesto iletmişti.