Fransız senatör: 50 azgın bunu oylasın

Fransız senatör: 50 azgın bunu oylasın

Hürriyet'ten Arzu Çakır Morin'in haberine göre; İstanbul Yahudisi Fransız senatör Esther Benbassa, Fransız polisinin 17 Ekim 1961'de Cezayirli göstericileri öldürerek Seine Nehri'ne attığı olaylarda Fransa'nın sorumluluğunu tanımasını içeren bir yasa önerisi verdiğini belirterek, "Türkiye'ye ahlâk dersi vermeye kalkanlar önce bu yasayı gündeme alsın" dedi.

SOLCU BİR PARTİ GELİRSE..

Benbassa, sol bir hükümetin başa geçmesi halinde önerisinin hızla gündeme alınacağını söyledi.

"ÖNCE BU YASAYI GÜNDEME ALSINLAR"

Fransa'da Cezayirli göstericilere karşı 1961 yılında işlenen suçlar, Fransız Senatosu'nun gündemine gelebilir. İstanbul Yahudisi Fransız senatör Esther Benbassa, Fransız polisinin 17 Ekim 1961'de Cezayirli göstericileri öldürerek Seine Nehri'ne attığı olaylarda Fransa'nın sorumluluğunu tanımasını içeren bir yasa önerisi verdiğini belirterek, "Türkiye'ye ahlâk dersi vermeye kalkanlar önce bu yasayı gündeme alsın" dedi. 577 parlamenterli Fransız Meclisi'nde, 50 kişinin oyuyla sözde Ermeni soykırımı için "Soykırım yoktur" demek suç sayılmış, 1 yıla kadar hapis ve 45 euro para cezası getirilmişti.

Algerie Plus adlı internet sitesine konuşan Benbassa, "Yasama yılı seçimler nedeniyle 22 Şubat'ta bitiyor. Umarım sonbaharda yeniden konuyu konuşma fırsatımız olur" ifadesini kullandı. Seçimlerden sonra sol bir hükümetin başa geçmesi durumunda verdiği yasa önerisinin hızla gündeme alınabileceğine işaret eden Benbassa, Paris'teki 1961 katliamı konusunda yasayı hazırlayan isim olsa da, ülkesinin Cezayir'de yaptıklarını soykırım olarak görmüyor. Benbassa şunları söyledi:

SÖMÜRGE İLTİHABI

"Şunu söyleyebilirim ki, Fransız zihniyeti henüz böyle bir yasayı onaylamaya hazır değil. Sömürgecilik iltihabı Fransa'da henüz kurutulmuş değil. Bu yasanın çıkması en azından bundan zarar görenlerin yaralarını bir nebze olsun saracaktır. Ayrıca, bir adaletsizliği de ortadan kaldıracaktır. Hem Türkiye'ye ahlâk dersi verip hem de kendi evinizi temizlemeden oturamazsınız. Türkiye'ye ceza vermeye kalkmak, Cezayir'de kendilerine yapılanların tanınmasını isteyenlerin öfkesini daha da alevlendirecektir. Ben tarihin tarihçiler tarafından yapılmasına inanıyorum, politikacılar tarafından değil. Bu tür yasalar bize yeni bir düşman kategorisi getirecektir. Tarih tarih kitaplarında yazılmalı."

YÜZLERCE ÖLÜ

Paris'te 1961 yılında sokağa çıkma yasağına rağmen Cezayir'in özgürlüğü için gösteri yapan yüzlerce Cezayirli, Fransız polisi tarafından tek tek yakalanıp öldürülmüş, ardından da cesetler Seine Nehri'ne atılmıştı. Hükümet olaylarda ölü sayısını 2-3 olarak açıklamış, ancak şişen cesetler Seine Nehri'nde su yüzüne vurmaya başlayınca, yüzlerce ölü olduğu ortaya çıkmıştı. Olaylarda 300-400 kişi kurşunla ve cop darbeleriyle öldürülmüş, 2 bin 400 kişi ağır yaralanmıştı. 15 bin kişinin gözaltına alındığı olaylarda, üç bin kişi de cezaevlerinde ağır işkencelerden geçirilmişti.