Gazir Halısı Beyaz Saray'da sergilenecek

halı

ABD yönetimi, Ermeni lobisinin yıllardır sergilenmesi için uğraş verdiği 'Ermeni Yetim Halısı'nı depodan çıkardı. "Ermeni Yetim Halısı" olarak da bilinen ve sözde Ermeni soykırımını temsil ettiği iddia edilen Gazir Halısı, gelecek ay Beyaz Saray'da sergilenecek.

ABD'YE TEŞEKKÜR BAŞLIKLI SERGİDE YER ALACAK

Halının, 18-23 Kasım'da Beyaz Saray Ziyaretçi Merkezi'nde sergileneceğini duyuran, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcülerinden Bernadette Meehan oldu. "ABD'ye Teşekkür: Yurt dışındaki Amerikan Cömertliğinin Minnettarlığı Olarak Başkanlara Üç Hediye" başlıklı sergide yer alacak halıyla ilgili Meehan, yazılı açıklamasında, "Halı, 1925 yılında, Amerikan halkı tarafından yerlerinden edilen Ermeni yetimler için sağlanan insani yardımın tanınması amacıyla Başkan Coolidge'e sunulmuştu" ifadesini kullandı.

Gazir Halısı Beyaz Saray'da sergilenecek

"HALI,ERMENİSTAN İLE ABD'NİN YAKIN İLİŞKİSİNİN BİR HATIRASI OLDU"

Meehan, "Halı, Başkan Coolidge'in 1929'da görev süresi sona erdiğinde onun kişisel eşyası olarak saraydan çıkmış ancak ailesinin hediyesi olarak 1982'de Beyaz Saray'a dönmüştü. Halı, o zamandan itibaren sadece iki kez yerinden çıkarıldı ve Ermenistan ile ABD halkları arasındaki yakın ilişkinin bir hatırası oldu'' dedi.

HALIDA 4 MİLYON İLMEK BULUNUYOR

Açıklamasında halının özelliklerine ilişkin bilgi veren Meehan, Cennet Bahçesi'ni tasvir eden halının 4 milyon ilmek içerdiğini ve 18 ayda tamamlanabildiğini aktardı. Meehan, 3,5x5,8 metre boyutlarına sahip halının durumunun iyi olduğunu belirtti. Meehan ayrıca, sergide teşhir edilecek diğer iki eserin; 1930'da dönemin ABD Başkanı Hoover'a gönderilen bir Fransız vazosu ile Japonya'daki 2010 deprem ve tsunami felaketinden sonra Japon halkı tarafından Obama'ya gönderilen şeffaf plastik içindeki çiçeklerin olduğunu kaydetti.

Gazir Halısı Beyaz Saray'da sergilenecek