Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'den sürpriz adım
Detay Haber

necdet-özel

Özel'in, Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki olağanüstü durumlar dışındaki teamüllerin aksine görevini Akar'a yaklaşık 10 gün öncesinden devretmesinin mesleki anlayışından kaynaklanan etik tutumundan kaynaklandığı belirtildi.

Yüksek Askeri Şura'nın ardından devir teslim törenlerinin tamamlanması nedeniyle Ağustos ayı Milli Güvenlik Kurulu toplantısında da, Genelkurmay Başkanı olarak Akar ve ordunun yeni komuta kademesi bulunacak.

ÖZEL, GÖREVİNİ 10 GÜN ÖNCEDEN DEVRETTİ

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin komuta kademesi; Ağustos ayının ilk haftasındaki Yüksek Askeri Şura toplantısında alınan kararlarla Türkiye'nin bölgesindeki önemli güvenlik sorunları ile PKK ve IŞİD terörüne karşı mücadelenin yoğunlaştığı bir ortamda önemli ölçüde yenilenmişti. Orduya kumpas olarak değerlendirilen davalar ve Suriye'deki iç savaş ortamının Türkiye'nin ulusal güvenliğine yönelik sorunlar nedeniyle sıkıntılı bir dönemde görev yapan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, bugün görevini devretti. Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna bugün saat 17.30'dan itibaren Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar oturdu. Devir teslim töreni saat 17.30'da Genelkurmay karargahında yapıldı. Törene; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı.

"MESLEKİ ETİK AÇISINDAN UYGUN BULDU"

Özel'in görev süresi 30 Ağustos tarihinde sona eriyor. Daha önce genelkurmay başkanları, istifa ve diğer nedenlerle ilgili olağanüstü durumlar dışında Ağustos ayının son günlerinde görevlerini devrediyorlardı. İlker Başbuğ 27 Ağustos, Yaşar Büyükanıt, Hilmi Özkök ve Hüseyin Kıvrıkoğlu 28 Ağustos tarihlerinde görevlerini devretmişlerdi. Orgeneral Özel ise 18 Ağustos'ta görevini devretmiş oldu. Bu nedenle Ağustos ayı MGK toplantısına, ordunun yeni komuta kademesi katılacak. Özel'in, teamüllerin aksine görevini 10 gün öncesinden devretmesiyle ilgili askeri kaynaklar, "Bu kişisel bir tercih. Yeni genelkurmay başkanının zaten atama kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Kendileri, mesleki etik açısından devir teslimin bu tarihte yapılmasını uygun buldu" değerlendirmesinde bulundu.

Orgeneral Özel, görevini devretse de 30 Ağustos'a kadar orgeneralliği devam edecek. Özel, 30 Ağustos tarihi itibariyle emekli olacak.