Hakan Fidan portresi

hakan fidan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "O benim sır küpüm" dediği Hakan Fidan, Bülent Arınç'ın tabiriyle "Süpermen görevi" verildiği için hep perde arkasında kaldı.

MİT Müsteşarlığı görevinden istifa ederek AK Parti'den milletvekili aday adayı olan Hakan Fidan bundan sonra Türk siyasetinin aktörlerinden biri olacak.

BİLİNMEYEN FOTOĞRAFLARI

Hakan Fidan, büyükelçi danışmanlığından TİKA Başkanlığı'na, daha sonra MİT Müsteşarlığına, devletin çeşitli kademelerinde başarıdan başarıya koşarken "Türkiye'nin en merak edilen adamı" haline geldi. Sıradan bir hayat sürdü, gözlerden uzak yaşadı. Fidan'ın daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış fotoğraflarına şahit olacaksınız..

Hakan Fidan'ın bilinmeyen fotoğrafları

İşte Fidan'ın başarılarla dolu kariyeri:

TSK DÖNEMİ

Hakan Fidan, 1968'de Ankara'da doğdu. Kara Kuvvetleri Muhabere Okulu (1986) ve Kara Kuvvetleri Dil Okulu'ndan mezun oldu. Almanya'daki NATO Süratli Reaksiyon Kolordusu İstihbarat ve Harekat Başkanlığı'nda yurt dışı görevinde bulundu.

Aynı dönem University of Maryland'den Siyaset ve Yönetim Bilimi alanında lisans dereceleri; yurda dönüşünün ardından Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden yüksek lisans ve doktora dereceleri aldı. TSK'daki astsubaylık görevinden mecburi hizmetini müteakip istifa etti.

Hakan Fidan portresi

MİT MÜSTEŞARLIĞINA GİDEN SÜREÇ

Büyükelçilik Siyasi ve Ekonomik Danışmanlığı, Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) Başkanlığı, Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı (Dış politika ve uluslararası güvenlikten sorumlu) görevlerinin yanı sıra Başbakanlık Özel Temsilciliği yaptı.

Hakan Fidan portresi

Fidan bu görevlerle birlikte Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Yönetim Kurulu Üyeliği, Birleşmiş Milletler Kalkınma İşbirliği Platformu Danışma Kurulu Üyeliği, Ahmet Yesevi Türk-Kazak Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyeliği, Yunus Emre Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği ve OYAK Genel Kurul Üyeliği yaptı.

Hakan Fidan portresi

HOCALIK YAPTI

Uluslararası güvenlik, uluslararası kalkınma ve Türk dış politikası konularında akademik çalışmalarda bulundu. Hacettepe ve Bilkent üniversitelerinde yarı zamanlı uluslararası ilişkiler alanında dersler verdi.

Hakan Fidan portresi

EN GENÇ MÜSTEŞAR OLARAK TARİHE GEÇTİ

17 Nisan 2009'da MİT Müsteşar Yardımcılığı'na atandı. 1 yıl sonra selefi Emre Taner'in yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla 27 Mayıs 2010'da 42 yaşında MİT Müsteşarı koltuğuna oturdu. Teşkilat tarihine "en genç müsteşar" olarak geçti.

Hakan Fidan portresi

MOSSAD RAHATSIZ OLDU

Hakan Fidan, MİT'i nasıl yöneteceğinin ipuçlarını, 11 yıl önce yazdığı yüksek lisans tezinde şöyle vermişti:

"Türkiye'ye ABD ve İngiliz modeline yakın etkin bir istihbarat politikası gerek."

MİT'i bu politika ekseninde yeniden yapılandırarak dünyanın sayılı istihbarat teşkilatları arasına soktu. Fidan'ın başarısı yabancı rakiplerini rahatsız etti. Bunların başında MOSSAD geliyordu. İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, Hakan Fidan göreve gelir gelmez Mossad'ın bu atamadan duyduğu endişeyi haberleştirdi.