Hangi ülkenin Türkiye'de ne kadar taşınmazı var

Hangi ülkenin Türkiye'de ne kadar taşınmazı var

Yabancıya satışın önünü açan mütekabiliyet yasasının kabulü, gayrimenkul sektörünü sevindirdi. Arap ülkeleri ve Türk cumhuriyetlerinin talep gösterdiği Türkiye'de yabancılara satılacak konut sayısının 3 yılda 20 bine ulaşması, yıllık gelirin 5 ile 10 milyar dolar olması bekleniyor.

GAYRİMENKUL sektörünün uzun zamandır beklediği mütekabiliyet yasasının önceki gece TBMM'de kabul edilmesiyle sektörde yüzler gülmeye başladı. Ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde, Bakanlar Kurulu'nca belirlenen ülkelerin vatandaşı olan yabancı uyruklu gerçek kişilere Türkiye'de taşınmaz satılmasına imkan sağlayacak yasanın kabul edilmesiyle, yabancılara mülk satışının yıllık 2 milyar dolardan 5 milyar dolara, uzun vadede 10 milyar dolara çıkması bekleniyor. Sektöre ‘doping etkisi' yapacak bu yasanın kabulüne ek olarak kentsel dönüşümün de katkısıyla bu yıl ki büyümenin yüzde 7'lere kadar yükselmesi, uzun vadede yabancılara satılacak konut sayısının da 20 bine ulaşması öngörülüyor. Özellikle Arap ülkeleri ve Türk cumhuriyetlerinin talep gösterdiği Türkiye'de Akdeniz ve Ege'de sahil şeridine, İstanbul'da da ulaşım sorunu olmayan bölgelere ilgi var. Konut fiyatlarında artış da gündeme gelebilir.

Yabancıya mülkte Konya sürprizi

TAPU Kadastro Genel Müdürlüğü'ne göre Türkiye'de, 125 bin 455 yabancının toplam 89 milyon 359 bin 349 metrekare 116 bin 456 adet taşınmazı var. Yabancılara ait taşınmazların yüzölçümüne göre en büyük olduğu 10 il; Konya, Antalya, Muğla, Ankara, Aydın, Hatay, İstanbul, İzmir, Kırşehir, Mardin şeklinde sıralanırken, taşınmaz sayısının en fazla olduğu ilk 10 il ise Antalya, Muğla, Aydın, İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Mersin, Hatay ve Kayseri. Taşınmaz sahibi en çok yabancının bulunduğu il ise Antalya.

Alanya ilk sırada

YABANCILARIN gözdesi ilçeler arasında ise 19 bin 258 taşınmaz ile Alanya ilk sırayı alıyor. Alanya'yı 8 bin 416 taşınmazla Didim, 5 bin 637 taşınmazla Fethiye, 3 bin 729 taşınmazla Kuşadası, 2 bin 785 taşınmazla Bursa'nın Yıldırım ilçesi izliyor.

54 ülkeye mülk alımı serbestti

MÜTEKABİLİYET şartı, 1934'te yürürlüğe giren Tapu Kanunu'nun 35. maddesinde yer alıyor. Bu madde, yabancı uyruklu gerçek kişilerin, karşılıklı olmak ve kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla, Türkiye'den taşınmaz elde etmesine izin veriyordu. Mevcut durumda 54 ülke vatandaşı, karşılıklılık ilkesi çerçevesinde Türkiye'de taşınmaz edinebilirken, bu hakka sahip olmayan 39 ülkenin vatandaşı yeni düzenlemeyi bekliyordu.

Hangi ülkenin Türkiye'de ne kadar taşınmazı var