Hayat'ın Türkiye'den Suriye'ye geçişinin perde arkası

Hayat'ın Türkiye'den Suriye'ye geçişinin perde arkası

Türkiye; 7 Ocak’taki Charlie Hebdo katliamının ardından, 9 Ocak’ta, bir marketi basarak 4 kişiyi öldüren, 14 kişiyi rehin alan Amedy Coulibaly’nin ölü ele geçirildiği polis operasyonu sırasında kaçtığı ileri sürülen imam nikâhlı eşi Hayat Boumeddiene’nin izini, Emniyet Genel Müdürlüğü’nde yabancı savaşçıların Suriye ve Irak’a geçerek radikal terör örgütlerine katılmalarını engellemek için kurulan Risk Analiz Merkezi sayesinde buldu.

FRANSA'NIN BAYRAK KALDIRMASI GEREKİYORDU

Oysa Fransa’nın Paris’teki Charlie Hebdo saldırısının ardından uluslararası istihbarat kuralları çerçevesinde “Bayrak kaldırıp” ilgili tüm ülkeleri, isimler kamuoyuna açıklamadan önce uyarması gerekiyordu.

İKİ İSME DAHA ÖNCE ULAŞILABİLİRDİ

Hebdo baskınını gerçekleştiren zanlıların marketi basan Coulibaly ve imam nikâhlı eşi Hayat Boumeddiene ile ilişkileri kayıtlarda yer aldığı için iki isme de daha önce ulaşılabilirdi.

Fransa istihbarat paylaşmadığı için Boumeddiene İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan giriş yaptığı Türkiye’den elini kolunu sallayarak ayrıldı.

TÜRKİYE'YE BİLDİRİLMEDİĞİ İÇİN..

2 Ocak’ta 23 yaşındaki Fransız vatandaşı Mehdi Sabry Belhoucine ile birlikte Madrid’den İstanbul’a gelen Boumeddiene, uluslararası anlaşmalar ve istihbarat işleyişi çerçevesinde Türkiye’ye bildirilen “şüpheliler listesinde” ismi bulunmadığı için rahatça Türkiye’ye girdi.

TÜRKİYE HAREKETE GEÇTİ, FRANSA SESSİZ KALDI

Uzun süredir Fransız istihbaratının takibinde olduğu ortaya çıkan Boumeddiene ile Belhoucıne o gece Cezayir kimlikleri ile kaldıkları Kadıköy’deki otelden 3 Ocak’ta ayrıldı. İkili 9 Ocak tarihli dönüş biletleri olmasına rağmen Madrid uçağına binmedi.

9 Ocak’ta gerçekleştirdiği kanlı market baskını sonrası Coulibaly’nin ve polis operasyonu sırasında markettten kaçtığı ileri sürülen Boumeddiene’in adının açıklanmasının ardından Türkiye de harekete geçti, Emniyet Genel Müdürlüğü inceleme başlattı. Bu arada Fransız istihbaratı bu aşamada da “bayrak” kaldırmadı.

ACİL KODUYLA FRANSA'YA GEÇİLDİ

Ancak isimleri inceleyen Risk Analiz Merkezi, girişi sırasında şüphelenerek takibe aldığı Boumeddiene’in Türkiye’de olabileceğini acil koduyla Fransız İstihbaratı’na iletti. Polis Kadıköy’deki otele giderek ikiliye ilişkin tüm bilgi ve görüntüleri topladı. Detaylar Fransa ile de paylaşıldı.

TELEFONU TAKİBE ALINDI

Fransız istihbaratından gelen bilgiler üzerine Boumeddiene’nin telefonu takibe alındı ve baz istasyonu kayıtlarından Boumeddiene’nin 4 Ocak’ta Şanlıurfa’ya gittiği belirlendi. Telefondan 8 Ocak’ta gelen son sinyal ise Akçakale’yi işaret ediyordu. MİT elde edilen bu bilgileri ve ikilinin Türkiye’ye girişlerinde çekilen fotoğraflarını da Fransız istihbaratı ile anında paylaştı.

BAYRAK KALDIRMA

Flagging: İşaret etme, dikkat çekme anlamına geliyor. İstihbaratta bayrak kaldırma olarak kullanılıyor. İlgili ülke, istihbarat ağı üzerinden ikili anlaşmalar çerçevesinde diğer ülkeleri acil uyarıyor.