Hollanda'da hükümet kuruluyor
ensonhaber.com

Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), Hristiyan Demokratlar Birliği (CDA), Demokrat 66 (D66) ve Hristiyan Birlik Partisi (CU) arasında koalisyon hükümetinin kurulması için yapılan müzakereler sonucunda koalisyon protokolü taslağında anlaşmaya varıldı.

Hollanda'da hükümet kuruluyor

GÜVENOYU İSTENECEK

Dört partinin lideri, koalisyon protokolü taslağını partilerinin meclis gruplarında müzakere ederek güvenoyu isteyecek.

VVD lideri Mark Rutte, gazetecilere yaptığı açıklamada, koalisyon protokolü taslağı üzerinde anlaştıkları için duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Rutte, "Şimdi partilerimizin meclis gruplarında koalisyon protokolü taslağını müzakere edeceğiz." dedi.

EN UZUN HÜKÜMETSİZ DÖNEM

Ülkede İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana hükümetsiz en uzun dönem yaşanıyor. Çoğunlukla koalisyon hükümetlerinin yönettiği Hollanda'da, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra hükümeti kurma çalışmaları en uzun 1977'de 208, 1972'de 163, 2010'da 127, 2003'te 125 ve 1956'da 122 gün sürdü.

Hollanda'da hükümet kuruluyor

15 MART'TA SEÇİM YAPILMIŞTI

15 Mart 2017'de yapılan genel seçimler sonuçlarına göre hiçbir parti, tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamamıştı. 208 gün süren koaisyon görüşmeleri bugün nihayete ulaştı. Dört parti, kurulacak merkez sağ hükümetin ana hatları konusunda anlaşmaya vardı. Böylelikle Hollanda'da hükümetsiz kalma dönemi rekoru kırılmış oldu.