İdris Güllüce kentsel dönüşüm sürecini anlattı
ensonhaber.com

fikirtepe

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, NTV'nin canlı yayın konuğu oldu. Kentsel dönüşümle ilgili soruları da yanıtlayan Güllüce, Fikirtepe'nin kentsel dönüşüm süreciyle de ilgili bilgi verdi.

RİSKLİ ALANLARDA DÖNÜŞÜM BAŞLATTIK

Fikirtepe için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bir emsal karar verdiğini ve kentsel dönüşümün başladığını belirten Güllüce, "Bakanlık olarak biz riskli alanlarda dönüşümü başlattık. Vatandaşın evi var, arsası var, bir de bunu alıp yapacak iş adamı var. Her müteahhitin mal sahibiyle anlaşmaya çalıştığı bir pazar orası. 'Biz kenara çekildik' dememizin nedeni, olay bu o iki grubun arasında olduğu için. Vatandaşa baskı yapan müteahhit ve arsasına daha fazla pay almak isteyen arsa sahibi varsa biz buna müdahale ederiz. Bu konu istismar ediliyorsa, iki tarafı önce bir araya gidiyoruz, uzlaşı arıyoruz. 6 metrekare için projeyi kilitlemeye çalışanlar var. Böyle durumlarda orayı da kamulaştırıyoruz" şeklinde konuştu.

RANT DİYEN PARTİLERİN BELEDİYELERİNE BAKILSIN

Kentsel dönüşümle ilgili itham altında olduklarını anlatan Güllüce, "Yetki bakanlığımızda değil, yetkiyi belediyelere verdik. Vatandaş ve yapıcı anlaşıyor, herkes anlaştığı kadar yer alıyor. Zaten 29 Nisan'da kentsel dönüşümle alakalı görkemli bir tören yapacağız. Biz isteyenlere banka kredisinde yardım ediyoruz. Vatandaşın kötü evi böyle güzel bir eve dönüşmüş, bunun neresi rant. Rant diyen partilerin belediyelerine bakılsın. Oralarda kentsel dönüşüm yapılmıyor mu? Kentsel dönüşüm yapan MHP’li CHP’li belediyeler de var. İyi de yapıyorlar. Kentsel dönüşümün partisi siyaseti olmaz" dedi.

TÜM TÜRKİYE'NİN ENVANTERİ ÇIKARILACAK

Türkiye'de yaklaşık 6,5 milyon civarında riskli yapının olduğunu söyleyen Bakan Güllüce, "Türkiye’nin 81 ilinde kaç binanın sıkıntılı olduğunu 1 sene içinde yaptığımız büyük çalışmayla açıklayacağız. Şu anda bunun 6.5 milyon olduğunU söyleyebiliriz. Hiçbir ülke bunu bir anda yapmadı. Biz riskli binaları azaltmaya ve bitirmeye çalışıyoruz. Kamu binaları da zaten yenilendi. Muhalefet bizim icraatlarımıza engel olmaya çalıştıkça, millet geriliyor. Muhalefet engelleme projeleri yapmasın, kalkınma için projeler yapsın da millet de gerilmesin" açıklamasında bulundu.