İlber Ortaylı: Padişahlar esrar içerdi

Ü

Habertürk'te yayınlanan Teke Tek programına konuk olan İlber Ortaylı, 'Padişahlar içki içer miydi?' sorusuna yanıt verdi... İlber Ortaylı şunları söyledi;

"FATİH İÇİYOR OLABİLİR"

Bir tane bir adam çıktı, Türkçesi mükemmel. Soruyor, bir daha soruyor. "Türk müsün?" dedim. "Evet" dedi. Belli. Bu konuyu soruyor. İngiliz aksanı alıyorsun, İngiltere'de yaşıyorsun filan ama takıntı değişmiyor. Koskoca insanın, Osmanlı Padişahlarının bana içki içip içmediğini soruyor. Bu çok mühim bir şey. En mühim olay bu. Bir nevi ikona tapınma gibi bir şey. Bir hükümdarı azizleştirme. Karşınızda büyük bir rönesans münevveri... Rönesansı ayıran bir şey, ateşli silahların orduların sistemine girmesi, bunun da en iyi temsilcisi, Osmanlı ordusu ve Fatih'tir. Bana bunu soruyorlar. Fatih içiyor olabilir. Ne kadar içtiğini bilmem. Kadehini saymadım.

İlber Ortaylı: Padişahlar esrar içerdi VİDEO

"ESRAR GALİBA DAHA ÇOK"

İlber Ortaylı padişahlar arasında içenler olduğu kadar içmeyenler olduğunu da söyledi; Ağzına içki koyan ve koymayan var. Mesela Beyazıt içmiş, sonra vazgeçmiş. Esrar galiba daha çok. Mesela Sultan Abdülhamit Han da, veliahtken içermiş. Sonra içmemiş. Hatta en sevdiği kardeşi, Sultan Vahdettin ile içermiş. O da sonradan bırakmış. Bir de bir insan, hayatı gibi çok ayyaşlıktan, tahtı terkeden yok. Ama içiliyor yani.