IMAX nedir

Her yıl birbiri ardına teknolojik gelişmeler meydana gelmektedir. Otomobil, bilişim, sanayi… Artık her sektör, bu gelişmelerden payını almaktadır. Sinema sektörünün de teknolojiyle büyük piyasa haline gelmesiyle, beyazperde de gösterim sistemleri değişti. Bilinen sinema gösterimini başka boyutlara taşıyan IMAX teknolojisini sizler için anlattık.

BASKETBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR PERDE

Kanadalı bir eğlence teknolojisi firması tarafından bulunmuş olan IMAX, yüksek netlikte ve boyutta görüntü kalitesine sahip bir film gösterim sistemidir. Normal bir film karesi 35 mm formatındayken, IMAX teknolojisinde kullanılan filmler 70 mm'dir. IMAX teknolojisi, 3 boyutlu olmak üzere akan film 6 katlı bina yüksekliğinde ve bir basketbol sahası büyüklüğünde olan dev perdeye yansıtılır.

IMAX nedir

İNSAN AĞIRLIĞINDA KAMERAYLA ÇEKİM

Balıkgözü mercekler yardımıyla küre biçimindeki perdeye yansıtılan bu teknoloji, yatay eksende 180 derecelik bir görüntü sağlar. IMAX kameraları bilinen film kameralarından farklıdır. Kameraların ağırlıkları 19 ile 109 kg arasında değişmektedir. Yani kameralar bir insan ağırlığına eş değerdir.

IMAX nedir

%110 DAHA BÜYÜK

IMAX perdesi, bilinen salon perdelerine kıyasla %110 daha büyüktür. Perdenin bu kadar büyük olması, 3 boyutlu görüntüleri gerçek boyutlarında ve daha yakından hissetmeye olanak sağlıyor. IMAX ekranı 16 metre yüksekliğinde ve 22 metre genişliğindedir. Her ne kadar teknik donanımlarla dolu olan bu teknoloji, sinema filmlerine göre en az 4 kat daha pahalı olduğundan genelde doğa görüntüleri ve belgesel film çekimlerinde kullanılır.

IMAX nedir

GERÇEKÇİ SES SİSTEMİ

IMAX teknolojisinde sese, görüntü kadar önem verilmiştir. Digital surround ses sistemiyle, basketbol sahası büyüklüğündeki perdeden gerçekçi bir ses gelmesi sağlanmıştır.