İngilizleri İskoçya korkusu saldı

İngiltere, İskoçya'nın bağımsızlık için başlattığı referandum kampanyasına kilitlendi. 18 Eylül'de gerçekleşecek referandum öncesi anketlerde de dengeler değişti.

PANİK YARATAN ANKET

YouGov şirketinin bağımsızlık yanlılarını yüzde 51'e 49 önde gösteren anket sonucu, İngiltere siyasetinde deprem yarattı. İngiliz hükümeti hemen İskoçya’ya daha fazla özerklik tanıyacak bir paket açıklayacaklarını duyurdu.

İngilizleri İskoçya korkusu saldı

Öte yandan İngiltere’de muhalefet ve iktidar İskoçya’nın ayrılmasını engellemek için birleşti. Başbakan David Cameron’ın yanı sıra, ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Ed Miliband de bu hafta İskoçya'ya giderek ‘Bağımsızlığa Hayır’ kampanyasına destek verecek.

KRALİÇE DURUMDAN RAHATSIZ

Birleşik Krallığın başında bulunan Kraliçe İkinci Elizabeth de hakimiyet alanının küçülecek olmasından rahatsızlığını ilk kez dile getirdi. Başbakan David Cameron ile görüşen Kraliçe, "İskoçya’nın ayrılmasını engelleyin. ‘Son İskoçya Kraliçesi’ olmak istemiyorum" dedi.

İngilizleri İskoçya korkusu saldı

BBC'DEN ÜSTÜ KAPALI "HAYIR" KAMPANYASI

Ülkede tüm bunlar olurken İngiliz medya kuruluşu BBC de bağımsız karşıtı bir yayın anlayışı içerisinde. BBC yayın kanallarında direk kaşrıt bir duruş sergilemezken İskoçya'nın bağımsızlık yolundaki en büyük kozlarını çürütme çabasına girdi.

İskoçya'nın ekonomik anlamda en büyük umudu olan kuzey Denizi'ndeki petrol rezervlerinin 40 yıl içinde tükeneceğini söyleyen BBC, İskoçya'nın bağımsız olması halinde ulusal güvenlik açısından sıkıntı yaşayacağını belirtti.