Irak Meclisi 2017 bütçesini onadı
AA

Meclis Başkanı Selim el-Cuburi, mecliste yaptığı basın toplantısında, 2017 yılı bütçesinin oturuma katılan milletvekillerin oybirliğiyle onaylandığını belirterek, "Bütçenin onaylanması milli mutabakatla gerçekleşti." dedi.

Cuburi, daha önce Sünni grupların itiraz ettiği Haşdi Şabi'ye ayrılan bütçeden Sünni bölgelerindeki yerel aşiret güçlerinin de o bölgelerin nüfus dağılımına göre yararlanacağını ifade etti.

ASKERİ HARCAMALAR

Irak'taki gelir kaynaklarının az olması ve petrol fiyatlarında yaşanan düşüşten dolayı bütçede açık bulunduğuna işaret eden Cuburi, buna rağmen askeri alanın destekleneceğini ve bu bütçenin yüzde 23'ünün askeri harcamalara tahsis edildiğini söyledi.

Cuburi, söz konusu bütçe ile ayrıca sağlık ve eğitim alanıyla memur, emekliler ve yerinden edilenlerin de destekleneceğini sözlerine ekledi.

IKBY'ye bağlı Peşmerge güçleri ve memurlara bütçe tahsis edildiğini aktaran Cuburi, bu konuda da anlaşma sağlandığını kaydetti.

Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Grubu Başkanı Ala Talabani de yaptığı basın toplantısında, KDP dışında mecliste bulunan 4 Kürt partisinin Peşmerge ve memurların maaşlarını garantiye alan maddeyi bütçede tespit ettiklerini söyledi.

IKBY Başkanı Mesud Barzani'nin lideri olduğu KDP milletvekilleri, Peşmerge'ye bütçe tahsisi konusunda Şii Ulusal Koalisyonu ile düştükleri anlaşmazlıklar nedeniyle meclis oturumunu boykot etmişti. KDP'li milletvekilleri bugün yapılan oturuma da katılmadı.

2017 BÜTÇESİ 84,7 MİLYAR DOLAR

Irak'ta 2017 yılı bütçesi, 84,7 milyar dolar olarak belirlendi. 17 milyar dolar açığı bulunan bütçede ham petrolün varilinin 42 dolar olması planlandı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)