İran yeni cumhurbaşkanını seçti

İran yeni cumhurbaşkanını seçti

İran'daki cumhurbaşkanlığı seçiminde reformcuların adayı Hasan Ruhani % 51 oy oranıyla zaferini ilan etti.

İran'da önemli bir sürprize imza atan ve Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturması beklenen Hasan Ruhani 1949 yılında doğdu. Dini eğitimin yanında Tahran Üniversitesi'nde hukuk eğitimi aldı. 1979 yılında İngiltere'ye gidip Hukuk Sosyolojisi alanında doktora yaptı. Humeyni'nin öncülüğündeki devrim öncesi aktif olarak siyasi eylemlere katılan Ruhani, birçok kez tutuklandı.

HUMEYNİ'YE İMAM DİYEN İLK İSİM

Devrim sonrası muhtelif görevlerde bulunan reformcu aday, beş dönem milletvekilliği yaptı. Bununla beraber iki dönem Savunma Komisyonu başkanlığı, iki dönem Dış Politika Komisyonu başkanlığı ve Meclis Başkanvekilliğinde bulundu. Hem Refsancani, hem Hatemi dönemlerinde Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreterliği yapan Ruhani 1977 yılında Humeyni için 'İmam' sıfatını kullanan ilk kişi oldu ve bu sıfat daha sonra kitleler tarafından benimsendi.

TABULARA DOKUNDU

Ruhani, televizyonda yayınlanan söyleşilerinde ülkenin tartışmalı nükleer programı, uluslararası yaptırımlar, ekonominin çök kötü durumda olması ve İran'ın uluslararası toplumda aşırı derece tecrit edilmesi gibi tabu olarak kabul edilen konuları ele alıyordu.