İskoçya'da referandum heyecanı

iskoçya referandum

Sandıkların yerel saatle 22.00'de (TSİ 00.00) kapanmasının ardından çok sayıda İskoç, Edinburgh'un çeşitli yerlerinde toplanarak, sonuçları yakından takip ediyor. Edinburgh sokaklarında Galler'den ve Katalonya'dan çok sayıda kişinin bulunması ve bağımsızlığa destek vermeleri dikkati çekiyor.

Öte yandan bağımsızlık yanlıları İskoçya özerk parlamentosu Holyrood önünde de toplanıyor.

İskoçya'da referandum heyecanı

"İSKOÇYA İNGİLTERE DEĞİL"

Edinburgh'un merkezindeki Giles Katedrali önündeki meydana renkli mumlar koyulurken, meydanda "İskoçya İngiltere değil" gibi pankartlar yer alıyor. Katedralin önünde toplananlar zaman zaman "Muhafazakarlar dışarı" gibi sloganlar atıyor. Sabaha kadar açık olacak bazı barlarda toplanan İskoçlar, sonuçları yakından takip edecek. İlk sonuçların gecenin ilerleyen saatlerinde gelmesi öngörülüyor.

"İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusunun yönetildiği referanduma 4 milyondan fazla kişi katıldı ve katılım yüzde 90'ın üzerinde oldu. 5 milyon 300 bin nüfuslu İskoçya'da referandumda, ülkede yaşayan 16 yaş ve üzerindeki tüm İskoçlar oy kullanabildi. İskoçya'da 32 bölgede kullanılan oyların sabah saatlerine kadar sayılması ve kesin sonuçların sabahın erken saatlerinde belli olması bekleniyor.

Bu arada, "YouGov" adlı kamuoyu araştırma şirketinin, referandum günü yaptığı ankete katılanların yüzde 54'ünün "Hayır", yüzde 46'sının ise "Evet" yanıtı verdiği ortaya çıktı. Anket, bin 828 kişiyle oy kullanmalarının ardından yapıldı.