İspanya'dan İskoçya ve Katalonya'ya AB tehdidi

RAJOY

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, İskoçya’da yarın yapılacak bağımsızlık referandumu ve benzer şekilde Katalonya’da 9 Kasım’da yapılmak istenen referandum girişimini "yüzen bir AB’ye atılmış torpido" olarak değerlendirdi.

AB İÇİNDE AYRILAN HER TOPRAK AB'DEN ÇIKACAKTIR

İspanyol meclisinde, muhalefetin hükümete yönelik sorularını yönelttiği haftalık oturumda Bask Milliyetçi Partisi’nden (PNV) Aitor Esteban’ın sorusuna cevap veren Başbakan Rajoy, “AB içinde ayrılan her toprak otomatik olarak AB’den çıkacaktır ve AB’nin yardımlarını ve kazançlarını almayı bırakacaktır” dedi.

28 AB ÜLKESİNDEN HİÇBİRİ HEYECAN DUYMADI

Rajoy, İskoçya ve Katalonya’daki bağımsızlık yanlılarının önüne AB kozunu koyarken, bu bölgelerin bağımsız olmaları halinde yeniden AB üyesi olmalarının yıllar boyu devam edecek bir sürece bağlı olduğunu söyledi. Rajoy, İskoçya ve Katalonya'da yaşananlardan, 28 AB ülkesinden hiçbirinin heyecan duymadığını ileri sürdü. Rajoy, İspanya dahil 28 AB ülkesinden hiçbirinin bağımsız olmaları halinde İskoçya ve ya Katalonya’ya AB üyesi olmalarını kolaylaştırma niyetinde olmadığını savundu.

VATANDAŞLARIN DURUMUNU VE İŞLERİNİ ETKİLEYECEKTİR

İspanya Başbakanı ayrıca, AB ülkeleri içindeki bağımsızlık girişimlerinin olumsuzluğuna değinirken, "Vatandaşların durumunu ve işlerini etkileyecektir. Avrupa’daki herkes bu girişimlerin çok büyük olumsuz etkileri olacağına inanıyor. Güçlü ülkelere ihtiyacımız olduğu bir dönemde ayrılmak yüzen bir AB’ye atılmış torpido olacaktır. Bu yüzden bu toprakların AB’ye geri girmeleri çok zor olacaktır" dedi.

İspanyol Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria da Katalonya’da bağımsızlık yanlısı gösterilere saygı duyduklarını ancak özerk bölgelerin kendi geleceklerine karar vermesinin İspanya anayasasında yer almadığını söyledi.