İsrail'e bonkör İslam ülkelerine eli sıkı iddiasına tepki

İsrail'e bonkör İslam ülkelerine eli sıkı iddiasına tepki

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yurt dışı tanıtım harcamaları kapsamında, geçen yıl ''Dubai, Tahran, Kahire, Kuala Lumpur, Şam ve Riyad'' yurt dışı temsilciliklerine yaklaşık 9 milyon lira ödenek aktarıldığını, ödeneğin tamamına yakınının kullanıldığı bildirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, bugün bazı yayın organlarında, bakanlığın yurt dışı tanıtım ve reklam çalışmalarına yönelik hatalı bilgi ve rakamların yer aldığı, yanlış anlamalara meydan verilmemesi adına açıklama yapılması gereği duyulduğu belirtildi.

Bakanlığın 2011 İdare Faaliyet Raporu'na dayandırılan haberde, ''Bakanlığın yurt dışı tanıtım harcamalarında İsrail'e bonkör, İslam ülkelerine ise nispeten daha eli sıkı davrandığı''nın iddia edildiği kaydedilen açıklamada, raporda yer alan bilgilerin doğru analiz edilmeden, planlanan ve gerçekleşen bütçe ayrımı yapılmaksızın yanlış şekilde yorumlanarak haberde kullanıldığı ifade edildi.

Haberde geçen ''Bakanlık İsrail'e bonkör davranırken, İran'a 500 bin dolar, Suudi Arabistan'a 500 bin dolar, Fas, Cezayir ve Tunus üçlüsüne 760 bin avro, Malezya'ya ise 130 bin dolar ancak ayırdı'' ifadelerinin gerçekleri yansıtmadığı belirtilen açıklamada, haberde, Arap coğrafyası için koordinatör durumundaki Dubai Kültür ve Tanıtım Ateşeliği'nin tanıtım etkinliklerine ayrılan 5 milyon liralık ödeneğin görmezden gelindiği kaydedildi.

''İsrail'e bonkör davranıldığı, İran'a ise sadece 500 bin lira reklam bütçesi ayrıldığı'' bilgisinin doğru olmadığı vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

''İran'a 500 bin dolar bütçe planlanmış, 200 bin lira ödenek kullanılabilmiştir. Bütçe gerçekleşmesinin bu denli düşük olması ise İran devletinin ülke tanıtım reklamları yapılmasına izin vermemesidir. İsrail için tahsis edilen meblağın yaklaşık 700 bin lirası ise Türkiye-İsrail arasında çıkan siyasi kriz nedeniyle Kültür ve Tanıtma Müşaviri'nin İsrail'den çekilmesini müteakiben Danimarka-Kopenhag Kültür ve Tanıtma Müşavirliği hesabına aktarılmıştır. İsrail'e aktarılan ödeneğin 900 bin lirası da turizm sektörünü destekleme amaçlıdır. 2011 yılında Dubai, Tahran, Kahire, Kuala Lumpur, Şam ve Riyad yurt dışı temsilciliklerimize yaklaşık 9 milyon lira ödenek aktarılmış, ödeneğin tamamına yakını kullanılmıştır.''