Davutoğlu Şanlıurfa'nın İstiklal Madalyası'nı takdim etti

TBMM’de geçtiğimiz hafta yapılan oylamada Şanlıurfa’ya İstiklal Madalyası’nın verilmesi önerisi oy birliği ile kabul edilmişti. İstiklal Madalyası’nın teslim edilmesi ve Bakanlar Kurulu nedeniyle dün gece kente gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, düzenlenen törenle İstiklal Madalyası’nı Şanlıurfa Belediye Başkanı Nihat Çiftçi’ye teslim etti.

TÖRENE BAKANLAR DA KATILDI

GAP Arena’da düzenlenen törene Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra TBMM Meclis başkanı İsmail Kahraman, eski Meclis başkanları Yıldırım Aktuna, Cemil Çiçek, İsmet Yılmaz, Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan, Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek, Tuğrul Türkeş, Lütfi Elvan, Gıda Tarım ve Havancılık Bakanı Faruk Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başta olmak üzere kabinenin tüm bakanları ile Şanlıufra Valisi İzzettin Küçük, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ve kent protokolü katıldı. Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından davetlilere Şanlıurfa tanıtım filmi izletildi. Törende Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Tiyatro ekibi tarafından Urfa’nın Kurtuluş Mücadelesi oyunu sahnelendi.

Davutoğlu Şanlıurfa'nın İstiklal Madalyası'nı takdim etti

"ŞANLIURFA BUNU HAKETMİŞTİR"

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise konuşmasında şunları kaydetti:

"Şanlıurfa’ya başbakanlığım döneminde 6. gelişim. Altıncı gelişimde elimiz boş gelmeyelim istedik. Daha da çok geleceğiz. İnşallah her gelişimizde aşk, muhabbet görürüz. Baktık ki Şanlıurfa’nın gecikmiş hakkı var. Elimizde İstiklal Madalyası’yla Şanlıurfa’dayız. Önce teşekkür minnet. Teşekkür kurtuluş için şehit düşen güzel insanlara. Tüm Urfalı şehitlere rahmet ve minnet borçluyuz. Allah onların emanetini korumaya bizlere nasip etsin. Kıyamete kadar al bayrağı Şanılufa’nın semalarından eksik eylemesin. Bu hediyeyi Şanlıufa’ya takdim edebilmek için gerekli talimatları verdik. Çok kısa sürede meclisimiz tam bir mutabakatla İstiklal Madalyası kararını verdi. Meclis Başkanımıza ve tüm milletvekillerine teşekkür ediyorum. Çok az karar bir haftadan kısa sürede geçmiştir meclisten. Şanlıurfa bunu hak etmiştir. Kararı onaylayan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyorum. Sizlerle birlikte bizim de başımız dik olacak. Her zaman istiklalin bekçisi, sözcüsü emanetçisi olacağız."

"RAHMETLE GELDİK"

Yeterli yağış olmaması nedeniyle tarım arazilerinde kuraklığın yaşandığı hatırlatan Başbakan Davutoğlu, geldiğinden beri kentte etkili olan yağmura da dikkat çekti. Davutoğlu, "Biz bu güzel hediyeyle yola çıkarken, Şanlıurfa’ya o yağmur dualarından sonra rahmet nasip oldu. Bu tesadüf değildir. Rabb’imin tecellisinin işaretidir. İnsanlar onun davası için bir araya geldiyse, ezanının bir semadan inmemesi için bir araya geldiyse, işte bizi hediyesi ile şereflendirdi. Rabb’imize hamd olsun" diye konuştu.

Davutoğlu Şanlıurfa'nın İstiklal Madalyası'nı takdim etti

"3 ATEŞE KARŞI 3 AŞK"

Başbakan Davutoğlu, İslam ve vatan düşmanlarının tarih boyunca bölgede yaktığı 3 önemli ateşe karşı, bölge insanının ise 3 aşkla hareket ettiğini ifade etti. Davutoğlu, "3 ateşe karşı 3 aşk. Şanlıufa’yı Şanlıurfa yapan 3 aşk. Nemrudun ateşine karşı iman aşkı Şanlıurfa’da doğdu. Hz İbrahim tereddüt etmedi. Şanlıurfa’nın diyarında ateş suya döndü. Ateş iman aşkıyla yenildi. O zamandan beri, Şanlıufa peygamberler, iman, imanın getirdiği hikmetini okutulduğu, öğretildiği, büyütüldüğü şehirdir. Halil İbrahim’den bu yana, hatta ondan önce Hz. Adem’in ilk tarımı burada yaptığı rivayet edilir. Küfür ateşine karşı iman ateşini yaktı. İman ile yükselen tekbir sesleri arşa ulaştı" ifadelerini kullandı.

"İSTİLA ATEŞİNE KARŞI İSTİKLAL ATEŞİ"

Davutoğlu konuşmasında, "Küfür ateşine karşı iman aşkı. İstila aşkına karşı, istiklal ateşi de Şanlıufa’da doğdu. Müstemliler, Urfalıları teslim alacaklarını zannettiler. Urfalıyı tanımayanlar, aşkını bilmeyenler, müstemliler karşısında geri atacaklarını zannettiler. Bire gafiller, bire tarih bilmezler, Şanlıurfa istila ateşine karşı, istiklal ateşi ile bu kenti tekrar al bayrakla buluşturdu. İşte o günden bugüne Şanlıufa, hep istiklalin, hem ezani muhammediye’nin hem de tekbirin şehri oldu. Şanlıurfa, tek yürek oldu. Tek bilek oldu. Tek bir beden oldu. İstilacılara karşı, müstemlilere bu şehri savundu. Bu şehri savunarak, Anadolu’nun istiklal ateşinin de öncülüğünü yaptı. Kahramanmaraş ve Gaziantep ile birlikte İstiklal savaşının ilk habercisi oldu. Sizler şehrinize sahip çıktınız istiklalini kazandınız.İstiklalinizi kazandınız" ifadelerine yer verdi.

Davutoğlu Şanlıurfa'nın İstiklal Madalyası'nı takdim etti

"SINIRLARLA AYIRMAYA ÇALIŞTIKLARI SURİYELİ KARDEŞLERİNİZE SOFRANIZI AÇTINIZ"

Suriye’deki iç savaşı hatırlatan Başbakan Davutoğlu, Şanlıurfalıların, Suriyeli kardeşlerinden sınırlarla ayrıldığını ifade etti. Yaklaşık 100 yıl sonra Şanlıurfalıların kardeşlerine sofralarını açtığını belirten Davutoğlu, "1921 sonrasında aziz vatan topraklarının dışında kalan Halep’te, Rakka’da, Deyrezor’da, Humus’ta bugün kan, bugün gözyaşı varsa, emin olun, onların yüz sene önce istiklal ateşini yaşayamamış olmamalarındandır. Şehirlerimiz bölündü. Telabyad Akçakale’den, Kobani Suruç’tan, Resulayn Ceylanpınar’dan ayrıldı. Bu istiklal şehri, her zaman, o aziz vatan toprakları ile bağını koparmadı. Bu gün 520 bin kardeşine ev sahipliği yaparken, Şanlıurfa’da doğan istiklal aşkının inşallah Halep şafağında da doğması için hepimiz dua ediyoruz. Bir gün Halep de, Rakka da, Humus da, Şam da özgür olacak. Birileri haritalar çizdiler. Bu haritalarla Şanlıurfalıları, kardeşlerinden ayırmaya çalıştılar. Yüz yıl sonra Şanlıuurfalılara sofralarını açtı. Siz Halilür-Rahman sofralarını kardeşlerinize açtınız ya, Allah sizi hiçbir zaman sahipsiz, rızıksız, bereketsiz bırakmaz. Hepinize teşekkür borçluyuz. İstiklal madalyasını hak etmiş bu şehre başımız dik alnımız açık giriyoruz. İlelebet kardeşliğimizin tadını huzurunu yaşıyoruz" dedi.