İtalya ve Libya'dan arabuluculuk mesajı
AA

234

İtalya ve Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), Libya’daki siyasi muhataplar arasındaki arabuluculuğun tek bir çatı altında yürümesi gerektiği mesajı verdi.

İtalya ve Libya'dan arabuluculuk mesajı

Dışişleri Bakanı Alfano, bu sabah Roma’daki Dışişleri Bakanlığı’nda Libya Başbakan Yardımcısı Ahmed Maitig ile görüştü. Alfano ve Maitig’in Libya’ya ilişkin son gelişmeler, iki ülke ilişkilerini ekonomik ve güvenlik boyutuyla ele aldıkları öğrenildi.

"GÖRÜŞMELER TEK ÇATI ALTINDA DEVAM ETMELİ"

Görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen Alfano ve Maitig, Libya’da arabuluculuğun tek bir çatı altında ilerlemesi ve bunun da Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında olması konusunda hemfikir olduklarını belirtti.

İtalya ve Libya'dan arabuluculuk mesajı

Bakan Alfano, İtalya’nın BM Libya Özel Temsilcisi Ghassan Salame’nin girişimlerini desteklediğini vurgulayarak, “Arabulucuğun başı O (Salame) olmalı. Arabulucuları çoğaltma ihtiyacı yok. Aksi takdirde çok sayıda arabulucu, az sonucumuz olacak.” dedi.

LİBYA KANADINDAN DA DESTEK MESAJI

Libya Başbakan Yardımcısı Maitig de “Arabuluculuk girişimi çok sayıda olmamalı, BM şemsiyesi altında olmalı. İtalya, Libyalılar arasındaki diyaloğu her zaman destekledi. Biz istiyoruz ki, BM Özel Temsilcisi Salame’yi de desteklemeyi sürdürsün.” ifadesini kullandı.

İtalya ve Libya'dan arabuluculuk mesajı

"AMAÇ 1 YILDA SEÇİME GİTMEK"

Alfano, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz-Es Serrac’ın Trablus’ta göreve gelmesinden bu yana, Libya’daki terörist varlığının ve göçmen geçişlerinin azaldığını bildirdi.
İtalya ve Libya'dan arabuluculuk mesajı

İtalyan bakan, Libya’da yarım milyona yakın insan hayatı kurtardıklarına işaret ederken, biri BM aracılığıyla biri de İtalyan sivil toplum kuruluşları aracılığıyla olmak üzere iki tür yardım götürmek üzere Libya hükümetiyle işbirliği yapmak istediklerini kaydetti.

Libya Başbakan Yardımcısı Maitig ise amaçlarının bir sene içerisinde seçim ya da referanduma gitmek olduğunu belirterek, “Siyasi diyaloğun amacı, Libya’da bölünmelere son verip, siyasi ve ekonomik istikrara ulaşmak ki, bu da 1 yıl içinde seçimlere gitmeye imkan sağlasın." diye konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)