İzmir'de bayrak çekme töreni yapılmayacak

İzmir'de bayrak çekme töreni yapılmayacak

Değişen Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği, İzmir Valiliği'ne her yıl 9 Eylül'de Türk bayrağı çekme töreninin de sonunu getirdi. Büyük Zafer'in ardından 9 Eylül 1922'de İzmir Valiliği'ne Yüzbaşı Şerafettin Bey ilk Türk bayrağını çekmişti.

BU YILKİ TÖRENLERDE BİR İLK

İzmir'in Kurtuluş Günü'nde 89 yıldır her 9 Eylül'de süvariler tarafından getirilen bayrağın İzmir Valiliği'ne çekilmesi töreni bu yıl yapılmayacak. Cumhuriyetin ilanından bu yana 9 Eylül İzmir'in Kurtuluş Günü'nün simgesi olan atlı süvariler tarafından getirilen Türk Bayrağı'nın İzmir Valiliği'ne çekilmesi töreni, mayıs ayında değiştirilen Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği'nin kurbanı oldu. Bu yıl ilk kez törenler atlı süvari birliği ve bayrak çekme töreni olmadan yapılacak. Ayrıca her yıl Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan geçit töreni de bundan böyle düzenlenmeyecek.

PROGRAMI KOMİTE HAZIRLADI

9 Eylül İzmir'in Kurtuluşu'nun 90'ıncı yıl dönümü İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliklerle kutlanacak. İzmir Valiliği'nce, mayıs ayında yayınlanan yeni yönetmelik uyarınca kentteki kurum ve kuruluşların temsilcilerinin içerisinde bulunduğu 9 Eylül Kurtuluş Günü Kutlama Komitesi oluşturulduğunu programın komite tarafından hazırlandığını dile getirildi.

SOLO TÜRK VE TÜRK YILDIZLARI GÖSTERİ YAPACAK

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kutlama programı Zafer Yürüyüşü ile başlayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde yapılacak yürüyüş 09.30'da Basmane Karakolu önünden başlayacak. Anafartalar Caddesi'ni takip edecek kortej İkiçeşmelik ve Atlas Oteli önünden geçerek Cumhuriyet Meydanı'na ulaşacak. Cumhuriyet Meydanı'nda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından çelenk sunulmasının ardından çeşitli gösterilerle devam edecek. Kutlamalar kapsamında ayrıca İnciraltı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na kadar sürecek olan 90'ıncı Yıl Zafer Koşusu, Vasıf Çınar Meydanı'nda "Bir Destandır 9 Eylül" maket sergisi açılacak. Kutlamaların akşamki programında ise 18.00'de Solo Türk ve Türk Yıldızları Akrobasi Timi gösterisi yer alacak. Kutlamalar İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenecek fener alayı ve Zerrin Özer konseri ile sürecek.

TÜRK BAYRAĞI VİLAYET KONAĞINDA

İzmir, 15 Mayıs 1919'da başlayan Yunan işgalinden 9 Eylül 1922'de kurtuldu. 30 Ağustos'ta Dumlupınar'da Yunan ordusunu yenerek zafer kazanan Türk ordusu, 1 Eylül'de "Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir" emrini alınca, Afyon Cephesinden Ege'ye, Akdeniz'e, Marmara'ya ulaştı. 9 Eylül sabahı İzmir'e ilk önce atlı birlikler girdi. Vilayet Konağı'na Türk Bayrağını çeken ise Yüzbaşı Şerafettin (İzmir) Bey oldu.

9 Eylül'de ikindi vakti Belkahve'deki gözetleme yerine gelen Mustafa Kemal Paşa, geceyi o zamanki adı Nif olan Kemalpaşa'daki Başkomutanlık Karargâhı'nda geçirdi. İzmir'e 10 Eylül sabahı hareket ederek, önce Vilayet Konağı'na ardından Karşıyaka'ya geçti. Mustafa Kemal Paşa, Karşıyaka'da İplikçizade Köşkü'nde konaklayacaktı. Önünde toplananları selamladıktan sonra köşke yönelen Mustafa Kemal Paşa, geçeceği yere boylu boyunca serilen Yunan Bayrağını fark etti. Bayrağın neden yerde olduğunu sorunca, Mustafa Kemal Paşa'yı karşılayanlar, "Yunan Kralı Konstantin'in 1921'de İzmir'e geldiğinde bu köşkte ağırlandığını, kralın içeriye yere serilen Türk Bayrağını çiğneyerek girdiğini" anlattılar. Fakat Mustafa Kemal Paşa, "Yunan Kralı hata etmiş. Çünkü bayrak bir milletin onurudur. Ben bu hatayı tekrarlamam" diyerek, bayrağı kaldırttı.

GÜNAY'DAN KONUYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Haber büyük bir tepkiye neden olunca Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay törene müdahale etti ve Hükümet Konağı'nı bayrağı süvari birliklerinin çekeceği söyledi. "Yaşanan tartışmalar bana bir yanlış anlamaya müdahale etme anlayışı hissettirdi. İçinde bulunduğumuz milli hassasiyetin doruğa ulaştığı günlerde, şimdiye kadarki uygulama neyse aynen yapmaya devam edeceğiz" dedi.

YENİ PROGRAMDA 'BAYRAK ÇEKME' YER ALDI

Bu açıklamanın yapıldığı saatlerde de İzmir Valiliği'nde törenle ilgili yeni bir program geldi. Bu açıklamada şöyle denildi: "Temsili Birlikler, 9 Eylül Pazar günü saat 11.15'te Valilik Balkonu'ndaki göndere Türk Bayrağı çekecek. İzmir'in Düşman İşgali'nden Kurtarılışın 90. Yıldönümü kutlamaları, daha önceden hazırlanan program çerçevesinde, Pazar günü il genelinde yapılacak etkinlikler ile kutlanacaktır. Cumhuriyet Meydanı'nda saat 10.30 Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Valiliği, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanlığı ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı çelenkleri sunulacak; saygı ve duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra tören gösterileri devam edecektir. Cumhuriyet Meydanı'nda yapılacak kutlama programından sonra, İzmir Valiliği önünde saat 11.30'da atlı birliklerin Hükümet Konağı binası önünden geçerek Valilik Balkonu'ndaki göndere temsili Türk Bayrağı çekilecektir. Bayrağın göndere çekilmesiyle birlikte İstiklal Marşımız söylenecektir." CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, "Geri adım gibi geliyor bana. Böyle düşünmeleri bizi sevindirdi. Düşmanın yurttan partimizin kuruluş yıldönümü her yıl olduğu gibi en etkili şekilde kutlayacağız" dedi.

'BAYRAK DA ASILACAK, SÜVARİLER DE GEÇECEK'

AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay da, "Bakanımız Ertuğrul Günay, bundan rahatsız oldu ve yazılı bir açıklama yaptı. 9 Eylül Kurtuluş Şenlikleri eskisi gibi yapılacak. Kendisi de katılacak. Üstelik Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da gelebilir. Bayrak da asılacak, süvariler de geçecek" diye konuştu.

Kutlamaların akşamki programında ise 18.00'de Solo Türk ve Türk Yıldızları Akrobasi Timi gösterisi yer alacak. Kutlamalar İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenecek fener alayı ve Zerrin Özer konseri ile sürecek.