John Kerry'den İslam düzeltmesi

john kerry

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde IŞİD stratejisinin ele alındığı oturumda konuştu.

Kerry, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in klor gazı kullandığına dair kanıtların bulunduğuna inandıklarını belirterek, bunun Kimyasal Silahlar Sözleşmesi altında yasaklandığını ve dolayısıyla Esed'in bu sözleşmeyi ihlal ettiğini belirtti.

"ESED'İN KİMYASAL GAZ KULLANDIĞI KANITLANDI"

Suriyeli muhalif güçlerin kapasiteleri ve güvenilirliğine dair bazı Kongre üyelerinin çekincelerini de gidermeye çalıştığı görülen Kerry, "Tüm bu güçlerin IŞİD'e karşı savaşmada sağlam bir karnesi var. Dolayısıyla bizim hissiyatımız, burada birlikte çalışacağımız birşey olduğu yönünde. Bunun kolay olacağını, bir gecede başarılacağını söylemiyorum. Ancak Suriye muhalefeti, destek eksikliğine rağmen ayakta kalmayı başardı ve savaşmaya devam ediyor. Bizim kanaatimize göre şimdi daha da fazla savaşacaklar" diye konuştu.

Kerry, oluşturmaya çalıştıkları küresel koalisyon IŞİD'e karşı harekete geçmeye hazır hale geldiğinde, "ılımlılar" tarafına geçen kişilerin sayısında da artış göreceklerini, muhalefetin gücünü artıracağını ve IŞİD'i izole etmeye başlayabileceklerini söyledi.

KERRY'DEN "İSLAM" DÜZELMETSİ

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, oturum sırasında, IŞİD gibi gruplara çeşitli çevrelerden fon akışının durdurulması gerektiğinden bahsederken, cümlesinin bir yerinde "İslami radikal gruplar" ifadesini kullandıktan sonra, "İslami" kelimesini kullanmanın yanlış olduğunu belirterek, ifadesini "radikal dini aşırılık yanlıları" olarak değiştirdi.

Kerry, "Beklentilerimizi net olarak ortaya koyduk. Beklentilerimiz, insanların İslami radikal grupları fonlamayı durdurması yönünde, pardon 'İslami' yanlış kelime, radikal dini aşırılık yanlılarını" dedi.