Kars'ta Türk ve Ermeni kadınlardan ortak etkinlik
AA

kars ermeni türk

Kafkasya Ticaret ve Kalkınma Ağı'nın (CBDN), Kars Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği (KAŞKA) ile ortaklaşa yürüttüğü ''Beraber Az mı Tuz Ekmek Yedik'' projesi kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte, Ermenistan'ın Gümrü kentinden gelen kadınlar ile Karslı kadınlar kendi mutfaklarında pişirdikleri yemekleri iftarda Karslılara ikram ettiler.

Kars'ta Türk ve Ermeni kadınlardan ortak etkinlik

ORTAK KÜLTÜR MİRASINA VURGU

Ortak kültür mirasına vurgu yaparak iki toplum arasında köprü kurma amacını taşıyan projede, yemek kültürleri arasındaki benzerliklerin altı çiziliyor.

KAŞKA Derneği Başkanı ve Proje Koordinatörü İhsan Karayazı, burada yaptığı konuşmada, proje ile Gümrülü ve Karslı kadınlar arasında ortak yemek kültürü ve ortak reçeteler üzerinden birlikte yaşanmışlığı vurguladıklarını belirterek, "Arka planında beraber yaşanmış güzel günleri hatırlamayı, bunu geniş kamuoyuna hatırlatmayı amaçlayan, yemek üzerinden Türkiye Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine katkı sunmayı hedefledik" dedi.

Proje kapsamında Gümrü'de ve Kars'ta çeşitli köylerde, şehir merkezinde ailelere konuk olduklarını belirten Karayazı,"İnsanların mutfağına kabul edildik. Bizim için çok özel yemekler pişirdiler. Biz de bu yemeklerin arkasındaki hikayeleri, aile anlatılarını derledik. Bütün bu derlemeler bir kitap ve belgesel haline dönüştürülüyor. Aslında yemek üzerinden Gümrü ve Kars'ın iki komşu kent, iki sınır kent ama aynı zamanda o kadar uzak hissiyatlar, öyle algılar yaratılan iki kent. Bu iki kentteki ahalinin kaynaşmasını, birbirine dokunmasına yardımcı olmak ve bu süreci kolaylaştırmak'' ifadesini kullandı.

Kars'ta Türk ve Ermeni kadınlardan ortak etkinlik

HDP'Lİ ÖZANLI: SINIR KAPILARI KALKMALI

Ermenistan'dan gelen Proje Koordinatörü Artuş Mkrtçyan da burada bu kadar insanı gördükleri için mutlu olduklarını vurgulayarak, ortak yanlarının ve ortak değerlerinin olduğunu, bunu bir bayrak yaparak barışa doğru gidilmesi gerektiğini söyledi.

HDP Kars Milletvekili Şafak Özanli ise halkların kültürlerinin bir arada olması, özellikle bu sofrada tüm kültürlerin bir arada oluşturulmasının mutluluk verici olduğunu söyledi.

Kars'ın kozmopolitik bir il olduğunu öne süren Özanli, "Ermenisi, Ezidisi, Malakanı, Kürdü, Türkü her renkten her faklı kültürden halkımız yaşamakta. Bu projede tüm halkların kültürlerde olmasa bile beraber yaşayabileceğine inanıyoruz. Bu halk 1915'lere kadar yıllarca bir arada yaşadı ve kültürleri de aynıydı. Hatta evlilikleri de vardı. Biz artık bu sınır kapılarının kalkması gerektiğini düşünüyoruz. Halklar arasındaki bütün sınırların kaldırılması düşüncesindeyim'' şeklinde konuştu.

Kars'ta Türk ve Ermeni kadınlardan ortak etkinlik

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Katherine Van De Vate de projeden çok etkilendiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Özellikle burada insanların ruhundan çok etkilendim. Bu akşam insanlar bir araya geldi, yemeklerini paylaştı. Aslında ulusal sınırlar bir nevi yok. Bu sınırlar olsa da insanlar bir araya gelebiliyor. Bu çok etkileyici. Amerika Birleşik Devletleri olarak biz Türkiye'nin bütün komşularıyla ve özellikle Ermenistan ile iyi ilişkilerinin olmasını görmek isteriz. Kars da Türkiye'de benim beğendiğim yerlerden bir tanesi. İnsanlar çok sıcak, çok samimi ve çok sevecenler. Bunlar kolaylıkla bir araya gelebiliyorlar ve bu dostluğu siz de hissedebiliyorsunuz.''

Etkinlikte, Ermenistan'dan gelen Tigran Hamasyan tarafından katılımcılara piyano eşliğinde mini konser verildi.

Kars'ta Türk ve Ermeni kadınlardan ortak etkinlik

Kars'ta Türk ve Ermeni kadınlardan ortak etkinlik

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)