Kıbrıs'ta Rum polisinin şiddeti
ensonhaber.com

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde faaliyette bulunan “Eşitlik, destek, ırkçılık karşıtı hareket adlı bir örgüt (KISA), Rum polisinin yaptığı bir ırkçılığı gün yüzüne çıkarttı.

TÜRK VATANDAŞI DARP EDİLDİ

31 Ağustos tarihi olan Bayram arefesi günü Lefkoşa'da bulunan Mehmet Sapmaz adlı 60 yaşındaki vatandaş bisikleti ile yolda giderken, Rum kesimine giriş kapısı olan Ledra Palace sınırından geçerek Rum bölgesine geçti.

Gazi Magosa kentinde yaşayan Türk vatandaşı Sapmaz, daha sonra Rum polisler tarafından fark edildi, takibe alındı. Bisikletiyle yolda ilerleyen yaşlı adam bir süre sonra durduruldu ve kontrol noktasına götürüldü. Sonrasında olanlar oldu.

Kıbrıs'ta Rum polisinin şiddeti

YAŞLI ADAMA ÖLDÜRESİYE DAYAK ATILDI

Sınıra tekrar gelen polisler, bisikletli yaşlı adama saldırdılar. Sorgusuz sualsiz adamı yere yatırılan polisler Türk vatandaşını darp etmeye başladılar. Yere yatırılan adam polisler tarafından acımasızca dövüldü, tekmelendi, yumruklandı. Herkesin gözü önünde gerçekleşen olayda polisler adamı dayaktan bayılttı.

Olayın sonrasında KISA konu ile ilgili temsili bir fotoğraf yayınladı. Fotoğrafta İspanyol bir kipşinin aynı Lefkoşa'da yaşandığı gibi yerde öldüresiye dövülmesi görülüyor.

Kıbrıs'ta Rum polisinin şiddetiFotoğraf: Temsili

Sonrasında kontrol noktasındaki kulübeye getirilen adam su ve kolonya ile ayıltıldı ve ardından hakkında "polise mukavemet etmek" suçundan gözaltı kararı çıkartıldı. Bayram gezintisine çıkan adam bayramını Rum yönetiminin nezartinde geçirdi.

KISA RAPORU İLE GERÇEK ORTAYA ÇIKTI

Olayın ardından bir çok Türk vatandaşı konu ile ilgili şikayette bulundu. Konuya ulaşan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde faaliyette bulunan “Eşitlik, destek, ırkçılık karşıtı hareket adlı örgüt (KISA) konuyu araştırdı, rapor yayınladı.

Kıbrıs'ta Rum polisinin şiddeti

Görgü  tanıklarının da ifadeleri ve görüntülerden yola çıkan KISA yetkilileri, polis şiddetini tespit ettikten sonra konuyu bağımsız bir araştırma-soruşturma birimi olan AADİPA'ya devretti. AADİPA'nın oluşturduğu soruşturma talebi ile olay ve polisler ile ilgili soruşturma başlatıldı, yaşlı adam hapisten çıkartılarak Gazi Magosa'daki ailesinin yanına geri döndü.

RUM YÖNETİMİNİN IRKÇI TUTUMU

Rum Yönetminin kararına göre, adada Türk bölgesinde yaşamakta olan herhangi bir vatandaşın Rum yönetimi bölgesine geçmesi kesin suretle yasaklanmış durumda.

Kıbrıs'ta Rum polisinin şiddeti