Kılıçdaroğlu: MİT Cumhurbaşkanlığına bağlanamaz
ensonhaber.com

kk

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanlığı ve MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na bağlanmasına yönelik öneriye tepki göstererek, “Anayasa değişikliği konusu, dolayısıyla gerçekleşmesi mümkün değil. Buna izin vermeyiz” dedi.

İZMİR MİTİNGİ BUGÜN

Kılıçdaroğlu, Milliyet’in bugün yapılacak İzmir mitingi, Genelkurmay ve MİT’in cumhurbaşkanlığına bağlanması ve anayasa masasının yeniden kurulma olasılığına ilişkin sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

CUMHURİYET VE DEMOKRASİ İÇİN İZMİR’DEYİZ

"Hem cumhuriyet hem de demokrasi için İzmir’de olacağız. Çünkü Cumhuriyet, demokrasiyle taçlandırıldığı zaman bir anlam kazanır. Bunu sağladığımız zaman uygar dünyanın parçası oluruz. Ve elbette laiklik demokrasiyle taçlandırılacak cumhuriyetimizin en önemli unsuru. İzmir’de, hem darbeye hem de diktaya karşı duruşumuzu bir kez daha ilan edeceğiz. Bu düşüncelerimizi paylaşan tüm vatandaşlarımızı bu buluşmamıza davet ediyoruz. Cumhuriyetimizi ve demokrasimizi seviyoruz. Demokrasiye yapılan saldırıyı kınamak için, demokrasiye sahip olduğumuzu göstermek için Taksim’de mitingimiz olmuştu. İkinci mitingimizi İzmir’de yapacağız. Hep birlikte güzel cumhuriyetimize ve demokrasimize sahip çıkmak için.

BİZ BUNA İZİN VERMEYİZ

Genelkurmay’ın ve MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na bağlanması anayasa değişikliği konusu. Dolayısıyla bunun gerçekleşmesi mümkün değil. Biz buna izin vermeyiz. Anayasaya göre sorumsuzluk zırhı bulunan bir makama Türkiye’nin iki önemli kurumunun bağlanması kabul edilemez. Bu parlamenter sisteme de aykırıdır.

ŞARTLARIMIZ KABUL EDİLİRSE MASADAKİ YERİMİZİ ALIRIZ

Biz anayasada yapılacak köklü bir değişiklik için şartlarımızı ifade ettik. Anayasa’nın ilk dört maddesine dokunulamayacağı, parlamenter demokratik sistemin güçlendirilerek sürdürülmesi, anayasa değişikliğiyle birlikte mevzuatımızın darbe hukukundan arındırılması yönündeki şartlarımızı koruyoruz. Bunlar ülkemizi tam demokrasiye ulaştıracak şartlardır. Bunların kabul edilmesi halinde anayasa masasındaki yerimizi alırız."