KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'ndan birlik çağrısı
AA

derviş eroğlu

Cumhurbaşkanlığı seçiminde, geçerli oyların 28,18'ini alarak ikinci tura kalan Eroğlu, Lefkoşa'daki seçim ofisi önünde seçmenlere hitap etti.

Seçimde demokratik ve seviyeli bir kampanya yürütüldüğüne dikkati çeken Eroğlu, kendisiyle ikinci tura kalan aday Mustafa Akıncı'yı tebrik etti.

"MÜZAKERE MASASINDA GÜÇLÜ BİRİ GEREKLİ"

Kıbrıs müzakere sürecinde ilk iki yılın çok önemli olduğunu vurgulayan Eroğlu, "Şimdi ikinci turdan da galip ayrılarak bu önemli süreçte müzakere masasında KKTC'yi temsil edecek bir aday önemli. Umarız ki ikinci turda çok daha yüksek katılım olur. Kendi destekçilerimizle oturup, bu hafta içinde değerlendirip bir strateji belirleyeceğiz" dedi.

Mayıs ayında yapılacak müzakerelere dikkati çeken Eroğlu, bu kritik dönemi geçirecek inanç ve tecrübeye sahip olduğunu dile getirdi. Eroğlu, "Müzakere masasında halklarımızın haklarını koruma kararlılığımız devam ediyor" diye konuştu.

Yıllardır KKTC'nin haklarını koruyarak politika yaptığını söyleyen Eroğlu, seçildiği takdirde KKTC'nin haklarını müzakere masasında koruyacak tecrübeye sahip olduğunu vurguladı. Sandıktan halkın iradesinin çıkacağına inandığını ifade eden Eroğlu, halkı, pazar günü yapılacak ikinci tur seçimlerine katılmaya çağırdı.

Seçimlerde geçerli oyların 26,8'ini alarak ikinci turu garantileyen Mustafa Akıncı da YSK'nın gayriresmi seçim sonuçları açıklamasının ardından Lefkoşa'daki merkez seçim ofisi önünde seçmenlere hitap etti.

Dinleyicilere gösterdikleri coşku ve sevinç için teşekkür eden Akıncı, Kıbrıs Türk toplumu olarak hep birlikte bir sınavdan geçtiklerini, zafer kutlaması içinde olmadıklarını söyledi.

Toplumun farklı görüşlerdeki kesimlerinin seçimde kendisine destek verdiğini dile getiren Akıncı, "Zeytin dalının yanında olacağız diyen kardeşlerime teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Konuşmasında ikinci tura çıkmak için yeterli oyu alamayan adaylardan Sibel Siber ve Kudret Özersay'ı kutlayan Akıncı, bağımsız aday Kudret Özersay'ın yanı sıra Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) adayı Sibel Siber'i ve CTP-BG Genel Başkanı ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu'nu ziyaret ederek kendilerine bir hafta sonra ülkede yaşanacak başarının ortakları olmalarını teklif edeceğini bildirdi.

Mayıs ayında Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin olduğunu anımsatan Akıncı, "Omuzlarıma almaya aday olduğum önemli sorumluluğun bilincindeyim. Bu sorumluluk birlikte omuzlandıkça anlam kazanacaktır" dedi.

"GEÇMİŞ KUŞAKLAR ÇOK ACILAR ÇEKTİ"

Seçimi kazanması durumunda bağımsız ve tarafsız bir cumhurbaşkanı olacağı sözü verdiğini aktaran Akıncı, "Bu ülkede dili, dini, rengi, kökeni, cinsiyeti ne olursa olsun geleceği hep birlikte ve el ele şekillendireceğiz" ifadesini kullandı.

Kıbrıs'ta güven artırıcı önlemlerle destekleyecek çözüm odaklı bir siyaseti ileriye götürmek için aday olduğunu kaydeden Akıncı, şöyle devam etti:

"Türkiye ile ilişkilerde bir şey söyledim: Ne çatışmacı ne de teslimiyetçi, uzlaşmacı bir çizgide olacağımı söyledim. Bunun gereklerini yerine getireceğim. Kıbrıslı Türklerin kendi kurumlarında söz sahipliğini söyledim. Bunun da arkasındayım. Arkasında durmaya devam edeceğim."

Seçim çalışmaları sırasında kullandıkları zeytin dalı sembolünün sadece barışı değil üretimi ve verimliliği de simgelediğini belirten Akıncı, şunları söyledi:

"Zeytin ağacı bir başka şeyin de simgesidir. Bu adada, bu topraklarda hep birlikte var olmanın, kökleşmenin de simgesidir. Bu adada var olacağız. Kökleşeceğiz. Hep birlikte barış içinde, huzur içinde yaşayacağız. Adamıza güneyiyle kuzeyiyle barışı getirmek için var gücümüzle uğraşacağız. Bu adanın geçmiş kuşakları çok acılar çekti. Bu adanın her iki toplumdan insanları acılar çekti. Cefayı paylaştılar. Bundan sonraki kuşaklar bu adanın nimetlerini paylaşsınlar, bu adanın geleceğinde barış olsun, huzur olsun, güven olsun, mutluluk olsun, bundan sonraki kuşaklar bizlerin çektiğini bir daha çekmesinler."

SEÇİMDEN NOTLAR

Sandıkların tamamı 20.15 itibarıyla açılarak sayım işlemi tamamlandı. Adayların cumhurbaşkanı seçilmek için gerekli olan yüzde 50 oranını geçememesi nedeniyle seçimler ikinci tura kaldı. İkinci tur, resmi olmayan sonuçlara göre geçerli oyların yüzde 28,18'ini Eroğlu ile yüzde 26,92'sini alan Mustafa Akıncı arasında yapılacak.

Diğer adayların yüzdelik oy oranları ise şu şekilde gerçekleşti:

Kudret Özersay: 21,23

Sibel Siber: 22,54

Mustafa Onurer: 0,39

Mustafa Ulaş: 0,24

Arif Salih Kırdağ: 0,49

Seçimlere düşük katılım dikkati çekti. Yüzde 62,34'le cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki şu ana kadarki en düşük katılım oranı gerçekleşti.

Seçim, 1995 ve 2000 yıllarındaki seçimlerin ardından ikinci tura kalınan üçüncü seçim oldu. 1995'te Rauf Denktaş ile Derviş Eroğlu ikinci turda yarışmış ve seçimin galibi Denktaş olmuştu. 2000'de ise Denktaş ve Eroğlu yeniden ikinci tura kalmış ancak Eroğlu'nun ikinci tur öncesi adaylıktan çekilmesiyle Denktaş cumhurbaşkanı ilan edilmişti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)