Kobani olayları sırasında 23 kişi nasıl öldü

ışid

Suriye'nin Türkiye sınırındaki Kürt kenti Kobani'ye yönelik IŞİD saldırılarına yönelik 7 Ekim 2014 Salı akşamı başlayan ve şiddetlenen protesto eylemlerinde bugüne kadar Diyarbakır’da 10, Mardin’da 5, Siirt’te 3, Van, Muş, Batman, İstanbul ve Adana’da birer kişi öldürüldü.

ÇOĞUNLUĞU KARŞI GRUPLAR TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ

Bu kişilerin nasıl öldüğüyle ilgili soruşturmalar devam ediyor. Ancak Al Jazeera muhabirlerinin görgü tanıkları ve resmi açıklamalardan derledikleri bilgilere göre şimdiye kadar yaşamını yitirenler daha çok karşıt gruplar tarafından öldürüldü.

DİYARBAKIR'DA ATEŞLİ SİLAHLAR ÖNE ÇIKTI

Diyarbakır'daki olaylarla ilgili olarak 8 Ekim 2014 Çarşamba günü açıklama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, otopsilerin devam ettiğini ancak Diyarbakır'da hayatını kaybedenlerin önemli bir kısmının ateşli silah sonucu öldüğünü söyledi.

Diyarbakır’da ölen 10 kişiden iki kişinin kimliği tespit edilemedi ancak ölenlerin dördü Hüda-Par’a yakın Köy-Der’e düzenlenen saldırı sırasında hayatını kaybetti. Köy-Der’e yapılan saldırıdan sonra da, bölge genelinde şiddet eylemleri yayıldı.

Diyarbakır'daki çatışmanın görüntüsü İZLE

3 KİŞİ LİNÇ EDİLDİ VE YAKILDI

Diyarbakır’da öldürülen dört kişi; Turan Yavaş, Hüseyin Ahmet Dakak, Hasan Gökgöz ve Riyat Güneş Hüda-Par’a yakın İslami STK’larda çalışan isimler. Hüda-Par il Başkanı Şehmus Tanrıkulu’nun verdiği bilgiye göre, bu kişiler Bağlar’da bulunan Köy-Der adlı dernekte kurban eti dağıtmak üzere hazırlık yaparken saldırıya uğradılar.

Bu STK gönüllüleri dernek binasındayken, başka bir grup dernek önünde toplanarak gösteri yapmaya başladı. Tanrıkulu’nun anlatımlarına göre, dernek binasındakiler kendilerini taş ve sopalarla korumaya çalışırken, karşı binalardan da ateş edildi. Bu sırada 40 yaşındaki Turan Yavaş olay yerinde öldü.

2'Sİ ÇATIDAN ATILDI

Hüseyin Ahmet Dakak, Hasan Gökgöz ve Riyat Güneş ise dernekten kaçarak yan caddede bir eve sığındı. Grup evin çevresini sararak üç kişiyi içeride linç ederek öldürdü. İki kişi üçüncü kattan aşağı atılırken, birisinin cesedi kısmen yakıldı, birinin ise boğazı kesildi.

Kobani olayları sırasında 23 kişi nasıl öldü

Kobani olayları sırasında 23 kişi nasıl öldü

Kobani olayları sırasında 23 kişi nasıl öldü

Kobani olayları sırasında 23 kişi nasıl öldü

DİYARBAKIR'DA ÇATIŞMALAR DA ÖLÜMLERİN NEDENİ

Diyarbakır’daki olaylarda ölenlerden biri de 19 yaşındaki Süleyman Kale. Görgü tanıklarının ifadelerine göre Kale, Bağlar ilçesindeki Lezgin Avcı Caddesi'ndeki gösteriler sırasında silahla vuruldu. Ağır yaralanan Kale kurtarılamadı. Kale yaralandığı sırada, göstericiler ve Hüda-Par’a yakın gruplar arasında çatışma vardı.Gösterici gruplar, Kale’nin karşı gruptan açılan ateşle yaralandığını öne sürüyor. Kale Silvan ilçesinde toprağa verildi.

YOLDAN GEÇERKEN ÖLDÜ İDDİASI

Olaylarda ölen 55 yaşındaki Mahmut Enes ise, Hüda-Par’a yakın kaynaklara göre, Sur ilçesinde tesettürlü eşiyle birlikte yürürken Hüda-Par’lı sanılarak saldırıya uğradı. PKK’ya yakın kaynaklarsa Enes’in Hizbullah tarafından öldürüldüğünü iddia ediyor.

NASIL ÖLDÜĞÜ ANLAŞILAMAYANLAR DA VAR

Yusuf Tokur, Mahsun Çoban da Diyarbakır’daki olaylarda ölenler arasında. Ancak polis de, görgü tanıkları da ölümlerin nasıl meydana geldiğini bilmiyor. Görgü tanıkları Bağlar ilçesinde bir kişinin silahla vurularak öldürüldüğünü ve başında silahlı grupların beklediğini söyledi. Ancak bu kişinin Tokur mu, Çoban mı olduğu henüz netlik kazanmadı. Diyarbakır’da ölen iki kişinin kimliğiyse henüz tespit edilemedi.

VAN'DAKİ ÖLÜMÜN NEDENİ BİNA YAKILMASINA TEPKİ GÖSTERMEK

Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Van’da ölen Hamdi Caner’in bir binanın yakılmak istenmesine tepki gösterdiği sırada öldüğünü söyledi ancak detay vermedi:

"Bu elimizdeki net bilgiler vefat eden vatandaşın gösterici ateşiyle ya da güvenlik güçleri ateşiyle değil de başka türlü vefat ettiği şeklinde. Ölen vatandaş yakılmak istenen bir binanın yakılmasına tepki gösteren bir vatandaş. Yaşanan kargaşada vefatı söz konusu ama vefatı göstericilerin veya güvenlik güçlerinin doğrudan müdahalesiyle olmamıştır.”

Al Jazeera Van muhabiri Fatih Sevinç’e göre Caner, inşaatı süren Bedüzzaman külliyesinin yakılmasına tepki gösterdi, göstericilerle tartıştı, ardından polis müdahalesi de oldu ve o arbede esnasında göğsünden vurularak öldü.

MARDİN'DE HEM LİNÇ, HEM ÇATIŞMA

Al Jazeera Diyarbakır muhabiri Mahmut Bozaslan’a göre, Mardin Dargeçit’te ise gösteriler sırasında grup ve polis çatışmaya başladı. Bu sırada silahlar patladı. Başlarından vurulan yaşındaki Sinan Toprak ile Bilal Gezer, Midyat Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve hastanede hayatlarını kaybetti. HDP’ye yakın yayın organlarında ölen göstericilerin zafer işareti yaparken fotoğrafları yayınlandı. Aynı kaynaklar, silahı ateşleyenlerin Hüda-Par’lı olduğunu iddia etti.

Kızıltepe'de ise yol kesen grupların barikatlarını geçmek isterken iki çocuğa çarpıp yaraladıktan sonra kaçan 22 yaşındaki Kerem Karaaslan, kimliği açıklanmayan kişiler tarafından takip edildi. Karaaslan, Derik ilçesi girişinde tabanca ile vurularak öldürüldü. Karaaslan'ı öldüren kişinin daha sonra polise giderek teslim olduğu belirtildi. Ancak saldırganların kimlikleri açıklanmadı.

MARDİN'DE İKİ YABANCI ÖLDÜRÜLDÜ

Al Jazeera muhabiri Mahmut Bozarslan’ın bildirdiğine göre, ölen 23 kişiden ikisi Suriye uyruklu Abdullah Muhammed Latif ve Suudi Arabistan vatandaşı Fehad İbrahim Elduveric. İki arkadaş 8 Ekim 2014 günü öğleden sonra bir grup tarafından kaçırıldı.

Kürtçe ve Arapça konuşan ve aynı zamanda sakallı olan iki yabancı, yakınlarını arayarak kaçırıldıklarını söyledi. Akşam saatlerinde ise Latif ve Elduveric’in kurşunlanmış cesetleri bulundu. Araçları da yakıldı. Latif Kızıltepe’de manavlık yapıyordu, Elduveric’in de mühendis olduğu belirlendi.

VARTO'DA GÜVENLİK GÜÇLERİNİN ATEŞİ Mİ?

Muş Varto’da göstericilerin üzerine güvenlik güçlerinin ateş açtığı iddia ediliyor. Gösteriler sırasında ölen Hakan Bursur’un cenazesi Çarşamba günü HDP ve BDP ilçe örgütlerinin katıldığı bir törenle kaldırıldı.

KURTALAN'DA İKİ KİŞİ ÇATIŞMA SIRASINDA ÖLDÜ

DHA’nın haberine göre, Siirt Kurtalan’da iki gösterici 17 yaşındaki Yusuf Çelik ve 35 yaşındaki Mehdi Erdoğan, işyerlerine saldırdıkları kişiler tarafından öldürüldü. Göstericiler önce IŞİD’i protesto eylemi düzenledi ardından da AK Partili Kurtalan Belediyesi'nin binası ve çevresine molotoflu saldırıda bulundu. Molotofların isabet ettiği bir zabıta aracı ile cenaze taşıma aracı yandı. Bu sırada belediye bahçesinde bulunan bir grup, iddiaya göre göstericileri korkutmak için havaya ateş açtı. Belediye önünden dağılan göstericiler, bazı işyeri ve evlere saldırdı. Tahrip edilen işyerlerinin önünde tabancalarla göstericilere rastgele ateş açıldı. Açılan ateşte göstericilerden Yusuf Çelik ile Muhdi Erdoğan hayatını kaybetti.

Siirt il merkezinde de IŞİD’i protesto gösterilerine katılan 17 yaşındaki Davut Nas ateşli silahla vuruldu, götürüldüğü hastanede öldü.

BATMAN'DA SİLAHLA ÖLÜM

Batman’da, ailesini ziyaret için İstanbul’dan gelen Emrah Demir adlı 23 yaşındaki kişinin vurulma anının da görüntülendiği iddia edildi ancak görüntüler netlik taşımıyor. İddialara göre Demir, göstericilerin üzerine ateş açılması sonucu öldü ancak ateşi kimin açtığı henüz belli değil.

İSTANBUL'DA POMPALI TÜFEK KULLANDILAR

8 Ekim 2014 Çarşamba akşamı İstanbul Esenyurt’ta aralarında Mert Değirmenci’nin de olduğu bir grup akşam saatlerinde, IŞİD'i protesto etmek amacıyla slogan eşliğinde yürüyüşe geçti. Göstericilere, kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından pompalı tüfekle ateş açıldı. Olayda bazı göstericiler yaralandı. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, yaralananların çoğu kaldırıldıkları hastanede ayakta tedavi edilirken, başına isabet eden saçmalarla ağır yaralanan Mert Değirmenci'nin beyin ölümünü gerçekleşti.

ADANA'DA EV BASMA

Adana’da AA’nın haberine göre, Çamlıbel Mahallesi'nde IŞİD’ı protesto eylemleri yapan yüzü maskeli kişiler 69 yaşındaki Ahmet Albay ile ‘IŞİD destekçisi’ olduğu bahanesiyle tartışmaya girip Albay’a silah ve bıçakla saldırıdı. Albay yaşamını yitirdi.