Köye 15 tonluk PKK bombasının ayrıntıları

Diyarbakır'ın Sur ilçesine bağlı Sarıkamış köyü Dürümlü Mezrası’nda, köylülerin PKK’ya ait olduğunu anlayınca araçla arkasından gittiği bomba yüklü damperli kamyon, teröristlerce infilak ettirildi. Diyarbakır merkezden de duyulan patlamada 4 köylü hayatını kaybetti, 23 kişi de yaralandı, 12 köylü ise kayıp. Köylülerin patlama sırasında parçalanarak öldüğü sanılıyor. Güvenlik kaynakları kamyonda 15 ton bomba olduğunu ileri sürdü.

KÖYLÜLERLE TARTIŞMA ÇIKTI

Diyarbakır Valiliği’nden yapılan açıklamaya göre, önceki gece terör örgütü üyelerinin hazırladığı bomba yüklü damperli kamyon, Tanışık Mahallesi’nden geçerken, kamyon şoförü ile köylüler arasında tartışma çıktı. Köylülerin iddiasına göre ise bomba yüklü kamyon Tanışık Mahallesi’nde birkaç kez dolaşınca köylülerin dikkatini çekti.

Köye 15 tonluk PKK bombasının ayrıntıları

SİLAHLA TEHDİT ETTİLER

Köylüler durdurdukları kamyondaki kişiyle tartışınca, araçta bulunan kişi yolunu kaybettiğini söyledi. Buna ikna olmayan köylülerin ısrarı üzerine kamyondaki kişinin köylülere silah çekerek tehdit ettiği iddia edildi. Bunun üzerine köylüler kamyonu takip etmeye başladı.

Diyarbakır'daki patlamadan sonra 5 metrelik çukur oluştu VİDEO

DEV ÇUKUR OLUŞTU

Kamyondaki bomba, Dürümlü Mezrası’na 150 metre mesafede önceki gece saat 22.30 sıralarında infilak ettirildi. Kamyonu, araçtan inip uzaklaşan teröristlerin patlattığı sanılıyor. Bir başka iddia ise köylülerin takibe aldıkları kamyonun silah seslerinin ardından patladığı yönünde. Patlama sonucunda kamyonu takip eden araçlarda bulunan köylülerden 4’ü yaşamını yitirdi, 23 kişi de yaralandı. Bombanın patlatıldığı yerde 4 metre derinliğinde 20 metre genişliğinde bir çukur oluştu.

Güvenlik kaynakları patlamada Ahmet Yaman, Remzi Yaman, Mustafa Yakar ve Temir Yakar isimli kişilerin öldüğünü; Yakar, Yaman ve Özçelik ailelerinden toplam 26 kişinin yaralandığını söylediler. Diyarbakır Valiliği, köylülerin “akrabalarımız kayıp” bilgisi üzerine araştırma başlatıldığını açıkladı. Kaybolan 12 kişinin, bomba yüklü kamyonun ilk uğradığı Tanışık Mahallesi’nden oldukları belirtilirken, valilik kimlik tespit çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Jandarma ve köylüler gün ağardıktan sonra insan uzuvları ve araç parçaları topladı. Ceset parçalarının da kayıp köylülere ait olduğu sanılıyor. Ceset parçalarına kimlik tespiti için DNA testi yapılacak. Ölen 4 kişinin ise vücut bütünlüğünün bozulmadığı kaydedildi.

Köye 15 tonluk PKK bombasının ayrıntıları

BİNGÖL’DEN GASP ETTİLER

Güvenlik kaynakları infilak eden 15 ton patlayıcı yüklü kamyonun Bingöl’ün Genç ilçesi Döşekkaya köyü bölgesinde yol çalışması yapan bir firmaya ait olduğunu 9 Mayıs günü gasp edildiğini söyledi.

Köye 15 tonluk PKK bombasının ayrıntıları

DEHŞETİN TANIKLARI: "ÖNCE ATEŞ AÇTILAR"

Mahalle sakinlerinden İ.S., teröristlerin bomba yüklü aracı mahalleye saklamak istediğini, bir grup vatandaşın buna tepki gösterdiğini söyledi. İ.S., bunun üzerine tartışma çıktığını, teröristlerin de vatandaşları tehdit ettiğini anlattı. Patlamada yeğenini kaybeden M.D. ise olaya ilişkin şöyle konuştu:

"BU ARAÇTA NE VAR"

“Teröristler dün öğle saatlerinde kamyonla mahalleye geldi. Akşam saatlerinde köydeki taziye evinde bulunan bir grup vatandaş, şüphe üzerine teröristleri durdurarak, ‘Bu araçta ne var?’ diye sordu. Daha sonra da ‘Bu aracı köyümüzde istemiyoruz’ diyerek teröristlere tepki gösterdiler. Bunun üzerine tartışma yaşandı. Tartışmanın ardından örgüt mensuplarının köyden çıkması istendi. Tehditler savuran teröristler köyden çıkıyorlardı. Vatandaşlar da köy çıkışına kadar takip ettiler. Teröristler, Dürümlü mevkisinde kamyonu durdurarak araçtan indiler. Buradaki küçük tepeye çıktılar. Vatandaşların içinde olduğu araç, bombalı araca yaklaştığında da ateş açtılar. Vatandaşlar araçtan indikten sonra da bombayı patlattılar. Patlama çok şiddetliydi.”

"KIYAMET ZANNETTİK"

Mezraya 150 metre uzaklıktaki patlama sonucunda bazı evlerin duvarları yıkıldı, bazılarının da camları kırıldı. Köylüler, patlamanın şiddetinin çok büyük olduğunu belirterek, “Kıyamet oldu zannettik” dedi.