KÜSİAD için düğmeye basıldı

KÜSİAD için düğmeye basıldı

İmralı ile barış için görüşmeler sürerken Türk girişimciler kendilerini barışa şimdiden hazırlamış durumda. Bu kapsamda TÜSİAD ve MÜSİAD'dan sonra faaliyete geçmeye hazırlanan son dernek de Kürt Sanayici ve İşadamları Derneği (KÜSİAD) oldu.

ÜYE ADAYI 20 İŞ ADAMI

Wall Street Journal Türkiye'den Ayşegül Güven'in haberine göre, KÜSİAD'ın marka tescilini Türk Patent Enstitüsü'nden 2010 yılında alan Selahaddin Çölçınar barış sürecine girilmesiyle birlikte 20 iş adamının üye olmak istediği derneği faal hale geçirmek için Emniyet Müdürlüğü ve Valilikle görüştüğünü söyledi. Ortamın biraz daha belirginlik kazanmasını bekleyen Çölçınar "Süreç netlik kazanınca faaliyete geçmek istiyoruz. Derneğin merkezi İstanbul olacak. Amacını da yurt dışındaki Kürtleri Türkiye'ye çekmek ve bölgeye yatırım yapılmasını sağlamak oluşturacak" dedi. Bu arada Patent Enstitüsü, Bijicell ve Kürdicell için yapılan başvuruları da onayladı. Son yapılan Kürtcell başvurusu için ise 6 aydır sonuç bekleniyor.

"TÜSİAD VE MÜSİAD'LA KARDEŞ OLMAK İSTİYORUZ"

Barış sürecinden önce doğan bu fikir için TÜSİAD ve MÜSİAD'dan da destek istediğini dile getiren Çölçınar "Biz onlarla kardeş dernek olmak istiyoruz. Faaliyete geçince yine iletişime geçebiliriz. Bu arada hem İstanbul Emniyet Müdürlüğü hem de İstanbul Valiliği ile iletişime geçtik. Kimse 'Böyle bir dernek kurmayın' demedi. Zorluk çıkartmadı" dedi.

ONAY BEKLEYEN KÜRTÇE MARKALAR

Dernek oluşumu bir yana, bir süre önce Kürtçe markaların akınına uğrayan Türk Patent Enstitüsü bu markalara tescil hakkı vermişti. Keçka Kurda, cengawer gibi birçok marka bu kapsamda tescilli marka olmayı başarmıştı. Şimdi de TPE'den onay bekleyen ilginç markalar var. Bunlar arasında Türk tanınmış markalara yakınlığıyla dikkat çeken Cola Kurda, Kürtcell gibi markalar yer alıyor. Ancak, büyük çoğunluğunun tescil isteği 'Tanınmış markalara yakınlık' sorunu nedeniyle TPE'den dönmüş. Kurdicell ise tescil almayı başarmış.

KÜRTCELL İZİN BEKLİYOR

Bugüne kadar Cola Kurda hiçbir başvurusu için TPE'nin 'olur'unu alamamış. Ancak bu Kürtcell için geçerli değil. Murat Eken adlı avukat 2010 yılında Kürtcell markası için TPE'ye başvurmuş. Başvurunun resmi marka gazetesinde yayınlanmasının hemen ardından Turkcell'in itiraz ettiğini ifade eden Eken "TPE Turkcell'in ilk itirazını kabul etmedi.Turkcell'in ikinci bir itiraz hakkı vardı, onu kullandı. 6 aydır ikinci itiraz konusundaki TPE kararını bekliyorum" dedi. Eken, markayı alabilirse Turkcell dışında bir operatör ile işbirliği yapıp Fenercell, BİMCELL gibi bir marka yaratmak için şansını deneyeceğini ifade ediyor.

KÜRTÇE MARKA İZNİ KOLAY ÇIKMIYOR

Marka Başvuru sayısı Tescil durumu
Kürtcell - 3 - Turkcell'in itirazı değerlendiriliyor
Cola Kurda - 4 - Tamamı reddedildi
Küsiad - 1 - Tescil edildi
Kurdicell - 1 - Tescil edildi
Rojstar - 1 - Tescil edildi
Kürda - 1 - 2004'de başvurulup reddedildi
Kurd1 - 1 - Belge eksikliğinden reddedildi
Bijicell - 1 - Tescil edildi