Leyla Zana'dan Erdoğan'a başkanlık desteği
DHA

zana

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Tunceli Kadın Platformu tarafından düzenlenen miting öncesi Sanat Sokağı'nda toplanan yaklaşık 2 bin kadın, davul-zurna eşliğinde, sloganlar atarak yürüyüşe geçti.

Çevredeki erkeklerin de katılması üzerine, yürüyüşe katılanların sayısı Cumhuriyet Caddesi'nde 3 bin kişiyi buldu. Seyit Rıza Meydanı'nda toplanan kadınlar bir süre burada slogan attı.

Zana burada, başkanlık sistemini isteyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a dolaylı destek vererek "Biz bunu 2000'li yılların başından beri söylüyoruz. Bir türlü dinleyen olmadı. Bu konuyu anlamaları ve dinlemeleri de sevindirici bir olay" dedi.

SAKİNE CANSIZ'I ANDI

Siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri adına yapılan konuşmaların ardından, konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana, Paris'te öldürülen Sakine Cansız'ı anarak, Tunceli'deki kadın-erkek ilişkisinin Türkiye ve Dünya'ya örnek gösterilebileceğini söyledi.

Leyla Zana'dan Erdoğan'a başkanlık desteği VİDEO

Leyla Zana'dan Erdoğan'a başkanlık desteği

ERDOĞAN'A DOLAYLI DESTEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ı, 400 milletvekili istediği için eleştirirken, başkanlık sistemine dolaylı da olsa destek veren Zana, şunları söyledi: "Benden önce konuşan arkadaşımız da ifade etti ve eleştirdi, eleştirilerine katılıyorum. Cumhurbaşkanı'nın 400 vekil istemesine değinmek istiyorum şimdi. Sayın Cumhurbaşkanı diyor ki, '400 tane vekil istiyorum.' Arkasından diyor ki, 'bu sistem yamalı bohçaya dönüştü.'

BİZ BUNU 2000'Lİ YILLARIN BAŞINDAN BERİ SÖYLÜYORUZ

"Biz bunu 2000'li yılların başından beri söylüyoruz. Bir türlü dinleyen olmadı. Bu konuyu anlamaları ve dinlemeleri de sevindirici bir olay. Gerçekten bu dar, tekçi, sadece siyah ve beyaz bakan toplumun bütün renklerini görmeyen, doğadan bile ders almayan bu sistemin artık miadı çoktan geçmiştir. Soruyorlar; diyorlar ki, 'siz başkanlık sistemini istiyor musunuz?' Benim için kimin başkan olup olmaması önemli değil. Bizim için, bu halkın bütün değerleri için, bütün farklılıkları için, o sistemin içeriği önemli. Bireyler ile uğraşırsak, mevcut sistemin yaptıklarını unutmuş olacağız. Bizim sorunumuz şahsiyetler ile bireyler ile değil. Bizim sorunumuz bizatihi bu sistemin kendisiyledir."

Leyla Zana'dan Erdoğan'a başkanlık desteği

"400 MİLLETVEKİLİNİ NE YAPACAKSIN"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, CHP'nin tek tip zihniyetinin topluma kaybettirdiklerini analiz etmesini öneren Leyla Zana, "CHP'nin tekçiliğinde bu toplum ne kadar çektiyse, bir de AKP'nin tekçiliğiyle uğraşmak zorunda bırakmasınlar bizi" dedi.

Leyla Zana'dan Erdoğan'a başkanlık desteği

Zana, sözlerini şöyle sürdürdü: "400 milletvekilini ne yapacaksın? O zaman bütün partiler kendilerini feshedip AKP'ye mi gelsinler? Bu da olmayacağına göre siz bu sevdadan vazgeçin. Deyin ki, 'bütün toplum kendisini o parlamentoda temsil etsin ama ortak paydalarda toplumun geleceğinde, inşasında, yeni Anayasa'da ortak paydaları yakalayalım ve hep birlikte yeni bir sayfa açalım.' Bunu dersen anlaşılırdır, bunu dersen toplumun ne kadar katkısını alabileceğinizi o zaman daha rahat görebileceksiniz. Ama tekliğe oynarsanız bizim artık ne tek diyene tahammülümüz var, ne kabul etme gibi bir zihniyetimiz var. Sakın, sakın. Yüz yılı bu hatalar ile geçirdik. 21'nci yüzyıla da bunu dayatmayın sayın Cumhurbaşkanı. Bu söylediklerimi bizzat sayın Cumhurbaşkanı ile yaptığım görüşmede kendisiyle de paylaştığımı bilmenizi isterim."

Leyla Zana'dan Erdoğan'a başkanlık desteği

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)