Libya hükümetinden Türkiye'ye yeni suçlama

öğretmen

Libya’da darbe girişiminde bulunan eski General Hafter’i destekleyen Tobruk’taki hükümet başkanı Abdullah Sini, Mısır'ın CBC televizyonuna verdiği mülakatta, “Türkiye, ülkemize birbirimizi öldürmek için bazı silahlı gruplara silah gönderen bir devlet” dedi.

Türkiye'nin samimi olmadığını iddia eden Sini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Arap dünyasında "Müslümanların Halifesi ve İslam’ın lideri" rolünü üstlenmeye çalıştığını öne sürdü. Sini, “Biz Libya halkı bir gün tekrar birlik içinde olacağız. Fakat ülkemizi karıştırmaya çalışan ülkeler lanetli olacak, utanç içinde kalacak” dedi.

"ÜLKEMİZİ KARIŞTIRACAK HER ŞEYİ YAPIYORLAR"

“Türkiye’den hiç olmazsa tarafsız bakmasını istiyoruz” diyen Sini, “Onlar ülkemizi karıştıracak her şeyi yapıyorlar. Silah, mühimmat, para göndermenin yanında insanları satın alıyorlar, insanlarımızı birbiriyle savaştırıyorlar” ifadelerini kullandı. Türk şirketlerini Libya’dan çıkartma kararına da değinen Sini, şöyle konuştu:

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZİ KESECEĞİZ

“Türkiye’nin buradaki çıkarları her şekilde hedefte olacak. Türk şirketleri ve ticari sözleşmelerine bakacağız ve gerektiği gibi sonlandıracağız. Türklerin geri kalan hakları da varsa onlara vereceğiz. Söz konusu anlaşmalarda ayrıcalıklar varsa çekeceğiz ve bu ayrıcalıkları bizim yanımızda duran ülkelerin şirketlerine vereceğiz. Çünkü zor zamanlarda yanımızda duran ülkeler burada en büyük çıkarı hak ediyor. Biz Türkiye’ye düşmanlık sergilemeyecegiz fakat tüm ilişkilerimizi keseceğiz. Sonuçta biz meşru bir devletiz ve kimse bizim verebileceğimiz bir karara karışamaz.”

Tobruk hükümeti Mısır'daki Sisi yönetimi tarafindan da destekleniyor.

DIŞİŞLERİ'NDEN YALANLAMA

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç, Libya Başbakanı Sani’nin iddialarını sert dille yalanladı. Bilgiç, “Libya’ya somut bir şeye dayanmayan ve doğru olmayan iddiaları tekrarlamak yerine, Birleşmiş Milletler’in siyasi diyalog çabalarını desteklemelerini tavsiye ediyoruz. Libya politikamız net. Libya’ya dışarıdan yapılacak her tür müdahaleye karşıyız” dedi. Bilgiç, geçtiğimiz günlerde de Tobruk Hükümeti’nin ülkede projeleri olan tüm Türk şirketlerini uzaklaştırma kararıyla ilgili ise “Türk firmalarının ülkeden çıkarılmaları kararı, Libya’nın yaşamakta olduğu siyasi ve güvenlik krizi ile meşruiyet tartışmaları dikkate alındığında, bir değer taşımamaktadır” demişti.