Liselerde uyuşturucu alkol tüketimi had safhada

Liselerde uyuşturucu alkol tüketimi had safhada

39 ilçedeki 154 lisede çoğunluğu lise birinci sınıfta okuyan 32 bin öğrenciyi kapsayan araştırmaya göre, her 100 öğrenciden 45'i sigara, 32'si alkol ve 9'u uyuşturucu kullandığını ifade etti. Meslek liselerinde sigara, Anadolu liselerinde ise alkol daha fazla tüketiliyor.

MADDE BAĞIMLILIĞINDA CİDDİ ARTIŞ VAR

Amerika Rowan Üniversitesi Cooper Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Andres Pumariega, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün davetiyle 2010-2012 yılları arasında yaptığı anketi, Antalya'daki 5. Uluslararası Risk Altında ve Korunması Gereken Çocuklar Sempozyumu'nda değerlendirdi. Pumairega, “Türkiye'de kullanım oranları ABD ve Avrupa'ya göre geride ama madde bağımlılığı konusunda artış ciddi.” dedi. Aile içi iletişimin güçlendirilmesi, Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıklarının proje üretmesi tavsiyesinde bulundu.

BUNUN SEBEBİ NE?

Zaman Gazetesi'nin haberine göre, okul boyutunda yapılan incelemelerde meslek liselerinde sigara, Anadolu liselerinde ise alkolün daha fazla tüketildiğine işaret eden akademisyen, “Tütün kullanımı riskini aile eğitimi, yaş, anti sosyal davranış, sinirlilik, aile ve arkadaşlarla geçirdiği zamanlar, ailede madde kullanımı, arkadaş çevresi etkisi tütün kullanma riskiyle alakalı olduğunu görüyoruz. Alkol kullanımında da yaş, göç, özgüven, anti sosyal davranış, inanç veya inançsızlık, eğitim imkanı, baskı gibi faktörler rol oynuyor.” diye konuştu. Benzer araştırmayı başka ülkelerde de yaptığını belirten Prof. Dr. Andres Pumeirega, Türkiye'de sigara kullanımının dünyadaki diğer gençlere göre daha yüksek olduğunu kaydetti.