Macaristan Hollanda'dan özür bekliyor
AA

Macar hükümetinin bu kararı almasının nedeni ise Hollanda Büyükelçisinin bir Macar dergisine verdiği mülakat.

Macaristan'daki görev süresi sona eren Hollanda Büyükelçisi Gajus Scheltema mülakatta, Avrupa Birliği fonlarının Macaristan'da var olan yolsuzluklara kaynak oluşturduğunu söylemişti.

Scheltema mülakatta ayrıca dolayısıyla AB'nin yolsuzluklara dayalı bir rejime dayanak olduğunu belirtmişti.

Scheltema'nın "168 ora" adlı dergiye verdiği mülakat, büyükelçinin dört yıl süren Budapeşte hayatının ardından Macaristan toplumsal hayatının değişik alanlarına yönelik yorumlar içeriyor.

Macaristan Hollanda'dan özür bekliyor

MACAR HÜKÜMETİNE RADİKAL İSLAMCI BENZETMESİ

Büyükelçi ülkesinde her şeyin ağırlıklı olarak uzlaşmaya dayandığını, insanların olayları küçük farklılıkları da dikkate alarak değerlendirdiğini, Macaristan'da ise olayların genellikle "siyah" ya da "beyaz" olarak görüldüğünü söylüyor.

Büyükelçi mülakatta özellikle de mülteci meselesi üzerinde duruyor. Gajus Scheltema siyasi mültecilerin ve ekonomik göçmenlerin birbirinden ayrılmasının zorunlu olduğunun altını çiziyor.

Macaristan Hollanda'dan özür bekliyor

(Hollanda büyükelçisi Gajus Scheltema)

"BRÜKSEL'E HAYIR DE" KAMPANYASI

Macaristan, Avrupa Birliği'nin (AB) zorunlu tuttuğu mülteci kotasını kabul etmeyeceğini açıklamış ve bu konuda bir "referandum" da düzenlemişti. Her ne kadar Anayasaya göre referandumun sonuçlarının geçerli olabilmesi için gerekli sayıda oy kullanılmamış olsa da, Macar hükümeti oy kullananların yüzde 95'inin hükümetin mülteci karşıtı tavrını desteklediğini vurgulayıp ülkede, "Brüksel'e hayır de" kampanyası başlatmıştı.

Scheltema röportajda, Macaristan hükümetinin izlediği politikayı radikal İslamcıların uyguladıklarına benzetmiş, her ikisinin de "toplumsal düşman yaratmayı" amaçladığını öne sürmüştü.

"MACARİSTAN KUM TORBASI DEĞİL"

Bakan Szijjarto Cuma günü düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Macaristan her gelenin serbestçe yumruk atabileceği bir kum torbası değildir" dedi.

"Eğer Hollanda'nın Macaristan'la ilgili resmi politikası buysa, bizim de işte budur" diyerek Macaristan hükümetinin kararını özetleyen Szijjarto, Hollanda Macaristan'dan özür dileyene dek iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin büyükelçilikler düzeyinde temsil olmaksızın süreceğini söyledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)