Mahir Çayan Üniversitesi olsun

Mahir Çayan Üniversitesi olsun

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'a ''İade- i itibar'' konusundaki yasa teklifinin ardından, Mahir Çayan ile 9 arkadaşının isimlerinin de, üniversite, havaalanı, baraj gibi kamusal alanlara verilmesi istendi.

TEKLİFİN GEREKÇESİ

CHP Tokat milletvekili Orhan Düzgün tarafından TBMM'ye sunulan kanun teklifinde, Mahir Çayan ve 9 arkadaşının, 30 Mart 1972 günü Tokat'ın Kızıldere köyünde öldürüldükleri hatırlatıldı. Teklif uyarınca Çayan ve arkadaşlarının isimlerinin, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek kamusal alanlara verilmesi isteniyor.

Teklifin gerekçesinde ''Mahir Çayan, Kazım Özüdoğru, Hüdai Arıkan, Ertan Saruhan, Saffet Alp, Nihat Yılmaz, Sabahattin Kurt, Ahmet Atasoy, Cihan Alptekin ve Ömer Ayna, Milli Kurtuluş savaşını destur edinmiş, emperyalizme karşı Türk milletini savunmuş vatansever gençlerdi. Toplumda var olan itibarları, hukuksal alanda da tescil edilmeli, isimleri gelecek nesillere taşınmalıdır'' denildi.

KIZILDERE OLAYI

12 Mart darbesi sonrası, THKO üyeleri Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan hakkında idam cezası verilmiş, idamı engellemek isteyen Mahir Çayan ve arkadaşları da, Ünye'deki radar üssünde çalışan üç İngiliz teknisyeni, Tokat Niksar'a bağlı Kızıldere köyüne kaçırmıştı. Güvenlik güçlerince 30 Mart 1972'de yapılan operasyon sonucu, üç İngiliz'in yanı sıra Çayan ve 9 arkadaşı da ölmüştü. Halen BDP milletvekili olan Ertuğrul Kürkçü ise, olay sonrası sağ olarak yakalanmıştı.

CHP İstanbul milletvekili Mahmut Tanal da bir süre önce Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan hakkındaki ölüm cezalarının yerine getirilmesi konusundaki yasanın yürürlükten kaldırılmasına ilişkin kanun teklifi vermişti. Teklifin gerekçesinde ''Kimseyi öldürmeyen ya da yaralamayan Gezmiş, Aslan ve İnan'ın, Anayasa'yı zorla değiştirme suçlaması ile Meclis tarafından yanlış ve siyasi bir kararla idam cezalarının infaz edildiği'' belirtilmişti