Matrakçı Nasuh Belgrad'da tanıtıldı
AA

Matrakçı Nasuh2

Cumhurbaşkanlığı himayesinde İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği (İKASD) tarafından projelendirilen ve AA'nın "Global İletişim Ortağı" olduğu sergi, Belgrad Etnografya Müzesi'nde açıldı.

HATTAT, DÜŞÜNÜR VE SAVAŞÇI

Küratörlüğünü Beste Gürsu'nun yaptığı serginin öncesinde düzenlenen konferansta konuşan Sinan Genim, "Matrakçı Nasuh" olarak tanınan Nasuh bin Karagöz bin Abdullah el Bosnavi'nin akademik çevreler dışında çok bilinmediğine işaret ederek, Bosna Hersekli olan Matrakçı Nasuh'un matematikçi, yazar, sanatçı, hattat, düşünür ve aynı zamanda da bir savaşçı olduğunu söyledi.

Matrakçı Nasuh Belgrad'da tanıtıldı

Matrakçı Nasuh'un çalışmalarına da değinen Genim, özellikle kendisine "Matrakçı" lakabını veren matrak oyununu salonu dolduran konuklara anlattı.

Belgrad'da ilk kez düzenlenen serginin açılışında konuşan Etnografya Müzesi Müdürü Miryana Menkoviç de böylesine anlamlı bir temaya sahip bu sergiye ev sahipliği yapmaktan büyük onur duyduklarını ifade etti.

Matrakçı Nasuh Belgrad'da tanıtıldı

Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay ise serginin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde düzenlendiğini anımsatarak, bu tür etkinliklerin iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişimine de katkı sağladığını kaydetti.

Serginin küratörlüğünü yapan Beste Gürsu da Belgrad'ın, Saraybosna'dan sonra serginin düzenlendiği ikinci şehir olduğunu belirterek, amaçlarının uluslararası bir platformda kendi tarihlerini, sanatlarını ve sanatçılarını en doğru şekilde tanıtmak olduğunu ifade etti.

Matrakçı Nasuh Belgrad'da tanıtıldı

Açılışın ardından Türk halk ve tasavvuf müziği konseri de verildi.

Sergi, 15 Eylül-15 Ekim tarihleri arasında Belgrad'daki Etnografya Müzesi'nde ziyaret edilebilecek.

Daha önce Matrakçı Nasuh'un ata toprakları olan Bosna Hersek'te de açılan sergi, Belgrad'dan sonra Roma, Paris, Viyana, İstanbul, Ankara, Tokyo, New York ve Budapeşte'de de sanatseverlerle buluşacak.

Matrakçı Nasuh Belgrad'da tanıtıldı

Sergide, Matrakçı Nasuh'a ait güzergah minyatürleri, beyitler, beyitlerden oluşturulan levhalar, resimler sergileniyor.

Osmanlı döneminin ünlü minyatür sanatçısı, tarihçi, matematikçi ve silahşor Matrakçı Nasuh, ölümünün 450. yılı dolayısıyla UNESCO tarafından 2014 yılı Anma ve Kutlama Listesi'ne alınmıştı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)