Mısır'da seçim sonuçları protesto edildi

Mısır'da seçim sonuçları protesto edildi

Mısır'da eski cumhurbaşkanı adaylarından Hamdin Sabbahi yanlılarının da aralarında bulunduğu yüzlerce kişi, bu akşam Yüksek Seçim Kurulu'nun kesin sonuçları açıklamasının ardından Kahire ve İskenderiye'de protesto gösterisi düzenledi.

Nasırcı Kerame Partisi'nin lideri ve cumhurbaşkanı adayı Hamdin Sabbahi'nin destekçileri dün gece de Tahrir Meydanı'nda gösteri düzenlemişlerdi. Sabbahi de destekçilerini, barışçıl gösteriler yapmaya çağırmıştı.

Kahire'nin merkezindeki Tahrir Meydanı'nda ellerinde Mısır bayrakları taşıyan ve seçime hile karıştırıldığını iddia eden göstericiler, ''Değişen bir şey yok, Şefik'te hile çok'', ''Mübarek neyse Şefik de o'', ''Ne döküntüler ne İhvan, işte devrim işte meydan'' ve ''Tantavi doğru söyle seçime hile karıştırdın mı'' sloganları attı.

İskenderiye'de de kalabalık bir grup seçim sonuçlarına hile karıştırıldığını öne sürerek, sokaklarda gösteri yaptı. İlk turdaki kesin seçim sonuçlarına göre, Sabbahi, İskenderiye'de en fazla oy alan cumhurbaşkanı adayı oldu. Göstericiler, ''İskenderiye son sözünü söyledi'', ''Hamdin cumhurbaşkanı'' ve ''Askeri rejim yıkılacak'' yönünde sloganlar attı.

Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu, ilk turda en yüksek oyu alan Hürriyet ve Adalet Partisi'nin adayı Muhammed Mursi ile Mübarek döneminin son başbakanı Ahmet Şefik arasında 16-17 Haziran'da yapılacak.

Bugün kesin sonuçların ilan edilmesinin ardından seçimin birinci turunu üçüncü olarak tamamlayan Hamdin Sabbahi seçimlere hile karıştırıldığını öne sürmüş ve ikinci turda hiçbir adaya destek vermeyeceğini açıklamıştı. Seçimin dördüncüsü bağımsız Abdulmunim Ebu'l-Futuh da seçim sonuçlarını tanımadığını bildirdi.